Hvor mye skal man ofre for god TV?

Nå er vi midt i den mest hektiske TV-perioden hvor alle produksjonsselskapene ruller ut ulike programmer. De fleste TV-programmene er relativt harmløse, men allikevel god underholdning for de fleste, men noen drar det for langt for at du og jeg skal få underholdning på skjermen.

Nå er vi midt i den mest hektiske TV-perioden hvor alle produksjonsselskapene ruller ut ulike programmer. De fleste TV-programmene er relativt harmløse, men allikevel god underholdning for de fleste. Ta utgangspunkt i «The Voice». Det er et program hvor hittil ukjente personer kommer opp på en scene, og synger for full hals i noen minutter. For en person så blir hen stående igjen som vinneren av programmet. Ganske uproblematisk spør du meg. 

Denne høsten har også et program kalt «Forræder» blitt vist på flere hundretusener av skjermer rundt om i landet. Der starter man med 20 deltakere, hvor tre av dem blir forræder i programmet, og hvor de 17 andre sin oppgave blir å eliminere disse tre, før man har eliminert hverandre. Her bor alle under samme tak under innspillingen, og på natta blir de kjørt til et hotell i nærheten. Spillet utvikler seg til å bli et psykologisk spill mellom deltakerne, og man kan se at folk endrer seg underveis i programmet. Allikevel vil jeg påstå at det her er ganske uproblematisk det her også.

Så har man de få programmene jeg mener går over denne linjen. Denne høsten finnes det ingen grellere eksempler en «Ex on the beach», som Discovery sender denne høsten. Der sender man et lass med unge voksne ned til Brasil for å bo i en vakker villa. Til å starte med har ikke noen av deltakerne noe kjennskap til hverandre, men gjennom sesongen kommer eks-kjærestene til deltakerne inn. Dermed utvikler det seg mye drama, sjalusi, hevn og forelskelse. I tillegg blir det servert store mengder alkohol til deltakerne. Dermed eskalerer drama til nye høyder på kvelden.

Hvem som blir valgt er heller ikke tilfeldig, og det er det her jeg mener er det mest kritikkverdige. Her har man rett og slett kun vært ute etter folk som kan skape drama, og de tar også med tidligere deltakere som har vært en suksess tidligere. Denne høsten er det sesong seks som vises på skjermen, og flere deltakere er allerede med i sin tredje sesong av serien. Mye av det som er likt med disse er at de er der for å skape drama, og på skjermen ser det ofte ut som om de prøver å ødelegge forhold. 

I sesong seks kommer det inn en deltaker som heter Mario Riera. Han er med for tredje gang, og havner veldig ofte i sentrum når det blir drama inne på villaen. Ved flere anledninger sier han rett ut at han vil ha drama, og det syntes jeg personlig er ekstremt provoserende, Ja, det her er for god underholdning, men at man driver og leker slik med folk er på ingen måte greit. Det jeg virkelig ikke skjønner er at disse personene som så åpenbart er ute etter en enda større kjendisstatus får et sted hvor de kan skape overskrifter. Det oppleves ganske ekkelt når jeg ser på det. 

Et annet program som har litt av det samme utgangspunktet som «Ex on the beach» er «Love IRL», som Discovery også produserer. I dette programmet blir også deltakerne sendt til en annen del av verdenen for å bo sammen. Den store forskjellen her er at disse personene har lite erfaring når det kommer til dating og kjærlighetsliv. De er heller ikke ute etter å skape drama, fordi det ville vært god TV. Et slikt program syntes jeg det går helt fint å lage, og for de som har sett serien, så tror jeg de vil sitte igjen med mye mer.

Så jeg håper at man kan slutte å lage program hvor hele essensen er å få så mye dramatikk som overhodet mulig. For det er ikke verdt det.