Hvorfor bryr vi oss?

Hvorfor er vi Nordmenn så investert i et valg som tar sted 7 500 km unna, i USA?

Det er lunsj-tid for Ola Normann, han setter seg i sofaen og nyter en brødskive med hvitost, og scroller Facebook mens han tar sin velfortjente pause. I Olas feed popper det stadig opp nyheter om det amerikanske valget, enten det er at president Biden trakk seg, Kamala ble nominert, eller at Trump ble skutt på, så blir det lunsjrommet sin store snakkis.

Om Ola sjekker VG eller andre store Norske medier får han mer nyheter om det amerikanske valget, eller at en eller annen kandidat eller visepresident kandidat har sagt eller gjort noe dumt eller lurt.

Når Ola er ferdig på jobb og drar hjem og ser på Netflix, så ser han hovedsakelig Amerikansk media innhold.
Det er vell ikke så rart at Ola blir litt investert i Amerika? Mye av samtalene hans på jobb handler enten om yrket eller nyheter fra over havet, når han scroller på telefonen blir han bombardert med informasjon, artige bilder, eller videosnutter fra Amerika, og når han skal slappe av

Hvorfor blir man så eksponert for Amerikansk innhold?

Amerika er ledende på å produsere media innhold, enten det er i kortvideo format på tik tok, youtube, facebook, eller i store produksjoner fra Hollywood, Amerika er massiv i vestlig kultur, vi hører på musikken deres, vi ser seriene deres, vi spiser alt de serverer oss på godt og vondt.

Ifølge statista.com så produserer Amerika 70% av alt medieinnhold som kommer på markedet i Europa.

En annen grunn til å følge med

Oljefondet har i skrivende stund 49,9,% av sine totale investeringer, i USA, hvor de har investert i blant annet Amazon, Meta, microsoft, apple og mye mye mer.

Disse har så lang vert ganske kloke investeringer, ettersom at oljefondet sin totale markedsverdi er 19207 milliarder kroner, noe som er enormt mye mer enn de stakkars 172 milliardene det var verdt i 1998.

Så man kan si at Norge har tjent godt på at det Amerikanske aksjemarkedet har prestert godt.

Videre påvirkes jo jonny enkeltmann av hvordan industrien i Amerika går, Om Amerika ruster opp og starter med produksjon av silisium, så kan dette påvirke hvor mange arbeidsplasser Elkem trenger.

Sikkerheten vår

Det er vanskelig å legge skjul på at Russland og Kina ruster opp militærene sine, og ser på sine nabo-territorier med grådige blikk.

Russland har siden 1991 vært involvert i 14 konflikter, hvorav 5 fortsatt foregår. Selv om Kina ikke har vert involvert i noen konflikter siden 1979 betyr ikke det nødvendigvis at tigeren i Østen sover, over de siste årene har Kina krenket Taiwans luftrom, Kinesiske soldater og Indiske soldater slåss med stokker og pinner jevnlig på grensene sine i Himalaya fjellene.

Hva har Norge å stille opp med?

Realistisk sett har ikke Det Norske militæret kapasitet til å forsvare landegrensene om Russland skulle rullet inn med full makt, vi vill ikke klare å gjennomføre samme forsvaret som Ukraina hadde ettersom Ukraina hadde 311,000 soldater i sin hær, og Norge har 25,000 soldater.

Selv med sine 311,000 soldater og med en enorm pengestrøm fra vesten, sliter fortsatt Ukraina i forsvars krigen sin. Vi i Norge burde følge med på hva som skjer i Amerika, og hvordan deres holdning til utenriks politikk er, for vi som nasjon er totalt avhengig av at de forholder seg til Nato avtalen.