Hvorfor VAR ikke gjør Eliteserien rettferdig
I 2021 ble det klart at Video Assistant Referee (VAR) skulle bli innført i Eliteserien fra 2023-sesongen. Den gang sa dommersjef Terje Hauge følgende:
– Med mållinjeteknologi fanger vi opp én av 20 situasjoner. Med VAR fanger vi opp 19 av 20 situasjoner. Vi hadde fanget opp den ene situasjonen på Intility hvor ballen var over streken, men ikke målet på Marienlyst som ble feilaktig annullert for offside.
Ved innføringen var det et par argumenter som gikk igjen. Leif Welhavens kommentar i VG i oktober 2021 inneholder de fleste av dem: "Ved hjelp av videobilder blir fotballen mer rettferdig, store feil lukes vekk og vi kan føle oss langt tryggere enn før på at dommeravgjørelser ikke avgjør et resultat på et galt grunnlag".
I kommentaren hamret Welhaven inn hvor "rettferdig" Eliteserien kom til å bli, og skrev at det ville vært "bakstreversk" om norsk fotball ikke fulgte etter den internasjonale fotballen i innføring av VAR. Alle vet jo tross alt at pampene i fotballtoppene rundt omkring i verden vet best.
Welhaven skrev at om emosjonene legges vekk, så er det vanskelig å se argumenter mot teknologien. I denne kommentaren ønsker jeg derfor å argumentere hvorfor VAR ikke har gjort norsk fotball mer rettferdig, både fra et faktabasert- og et supporterperspektiv.
Fotballsøndagen forpestes
Søndag for to uker siden ble jeg sittende og se på Fotballkveld på TV2. Programmet som jeg frelste til i min barndom, forsvant fra skjermene da TV2 mistet rettighetene til å vise Eliteserien etter 2016-sesongen. Til tross for at de ukentlige eliteserieoppsummeringene på hovedkanalen nå er tilbake, har jeg sjelden sett på dem. Denne søndagskvelden ble jeg minnet på hvorfor.
La oss først sette rammene for runden. Blant kampene som ble spilt denne kvelden var toppoppgjøret mellom Molde og Bodø/Glimt, bunnoppgjøret mellom Sandefjord og HamKam og storkampen mellom Vålerenga og Brann på Oslo øst. I tillegg ble Rosenborg most i Sarpsborg, mens Haugesund og Stabæk tok viktige seire i bunnstriden. Kort sagt: Det var veldig mye man kunne snakke om av det som skjedde på banen.
Vi starter i Molde, hvor Bodø/Glimt gjorde en slutt på MFK-komplekset etter en uavgjort og tre tap på de fire siste mot romsdalsklubben. Glimt vant fortjent 3-1, og tok med det et stort steg mot klubbens tredje seriegull. Hva var hovedfokuset etter kampen? Molde-trener Erling Moes raseri over at laget hans ikke ble tildelt straffespark med 20 minutter igjen av kampen, på stillingen 1-3. Var det straffespark? Soleklart. Ville situasjonen dominert overskriftene hvis ikke det var for VAR? Nei.
At en dommer kan gå glipp av en holding i feltet på dødball er naturlig, med tanke på hvor tettpakket feltet er. At VAR ikke plukker det opp med de bildene vi fikk på TV er uforklarlig. Likevel er det ganske usannsynlig at Molde ville fått med seg noe fra kampen. Undertegnede skulle gjerne sett at Glimts prestasjon i en knalltøff bortekamp ble fremhevet i større grad enn det den ble. Verken rettferdig overfor Molde eller Glimt med andre ord.
Videre til Oslo, hvor Brann blir snytt for straffespark rett før pause. Vålerenga-spiller er skyldig i straffbar hands i egen boks, når ballen treffer en arm som er for langt utstrakt. Ingen straffe. Stor oppstandelse blant Brann-spillerne. Heldigvis vinner Brann kampen slik at vi slipper å høre så mye om det.
Tromsø-Aalesund er neste kamp på menyen. Halve sammendraget av kampen vies til et dypdykk av VAR-situasjonen hvor Aalesund får straffe etter at dommeren lot være å blåse. Ved Oslofjorden vinner HamKam 1-0 i Sandefjord. Målet kom på et straffespark som Sandefjord ergrer seg over. De lurer på hvorfor denne handsen ble straffe, mens den i Vålerenga-Brann ikke ble det.
Petter Myhre i studio oppsummerer det greit: – Uansett om vi har VAR eller ikke, så er det skjønnsvurderinger hele veien. Det som blir dømt i den ene kampen, blir ikke dømt på i en annen.
Jeg er ikke blant dem som har mistet interesse for Eliteserien grunnet innførelsen av VAR. Tvert imot. Aldri har den nordnorske fotballen vært sterkere, og Branns comeback har vært en fryd å følge. Selve fotballen i Norges øverste divisjon leverer på et høyt nivå om dagen, og Eliteserien går mot sitt høyeste tilskuersnitt siden 2011. Jeg så også på da Eliteserien var på sitt svakeste på midten av 2010-tallet. Produktet, både sportslig og publikumsmessig, er milevis over der den har vært. Derfor er det synd at VAR nå dominerer praten. Dette er ikke rettferdig overfor oss som elsker serien.
VAR-løftet er en bløff
I juni måtte Hauge erkjenne at tallene hans var fantasitenkning. En rapport fra den første tredjedelen av eliteseriesesongen viste at VAR vurderte 92 avgjørelser. Kun 15 av disse ble omgjort av VAR, mens Hauge erkjente at det var ytterligere seks situasjoner som VAR skulle omgjort. Med andre ord: Istedenfor å fange opp 19 av 20 situasjoner, så fanget VAR opp kun 15 av 21. En feilprosent på hele 29.
Har VAR skapt færre diskusjoner rundt dommeravgjørelser? Har VAR plukket opp så mye som den skulle gjøre? Har VAR gjort fotballen mer "rettferdig", slik Welhaven så bastant påsto at den ville gjøre? Svaret på disse spørsmålene er foreløpig et rungende nei. Om noe så har det skapt flere diskusjoner enn noen gang før, slik som i Fotballkveld-episoden jeg så denne kvelden. Fotballen er for kompleks til at en teknologi, styrt av mennesker laget av kjøtt og blod, kan gjøre den rettferdig. Teknologien koster mellom 12 og 18 millioner kroner, penger som kunne gått til noe mer nyttig. Det er på tide å skrote VAR-prosjektet i norsk fotball.
Spør Vålerenga hvor rettferdig det var da Mushaga Bakengas volley-mål ble godkjent på Nadderud i mai.
Spør Rosenborg hvor rettferdig det var da Sandefjord-spiller Filip Ottosson stemplet Markus Henriksen i hodet og slapp unna rødt kort.
Spør hvem som helst som var på Skagerak Arena om det var rettferdig at de måtte vente i over syv minutter på en VAR-sjekk mellom Odd og Vålerenga i juli.
VAR er ikke rettferdig, verken overfor klubber, spillere eller supportere.