If it ain't broke, don’t fix it!

Som mange vet og har opplevd er det blitt et nytt system for billettkontroll på bussene rundtomkring i Norge. Det har kommet vektere som skal kontrollere at alle på bussen har en gyldig billett, noe som jeg mener er dårlig utnyttelse av økonomien hos fylkeskommunen.

Hvorfor jeg synes det er en dårlig ide og problemene som kan oppstå

Jeg har lagt merke til at etter vektere kom er, det er flere som sniker på bussen enn før. Tidligere måtte man gå fram til bussjåføren og vise at man hadde gyldig billett, og alle var vant til å kjøpe billett til bussen. Dette mener jeg har forandret seg mye etter det kom vektere på bussen.

Nå føles det som at flere ikke orker å kjøpe billett til bussen lengre, og hvis det kommer vektere på bussen, er det bare å gå av før man blir sjekket om man har kjøpt billett. Jeg mener at i stedet for at fylkeskommunen skal bruke masse penger på å ansette vektere som koster mye, kan fylkeskommunen heller velge andre ting som pengene kan gå til.

I tillegg mener jeg at det kan skape flere voldhendelser fordi vektere har mulighet til å bruke fysisk makt hvis noen ikke gjør som de sier, dette har skjedd. Jeg mener dette lett kan unngås hvis fylkeskommunen bestemmer seg for å gå tilbake til systemet som de hadde før. Jeg tror også at en del av vekterne som kontroller billetter på bussen får en del hets fra passasjerene. Dette fordi mange reisende føler at vektere på bussen kontrollerer de med vilje, eller gjør det kun for å være slemme når de gir bot til de som ikke har kjøpt billett, selv om de kun gjør jobben sin.

Hva jeg ville ha forandret

Det jeg ville ha forandret med billettkontroll på bussen er først og fremst er at fylkeskommunen går tilbake til systemet som det var før. Hvor man måtte vise gyldig billett til bussjåføren. Og hvis man ikke gjør det kan bussjåføren nekte å kjøre helt til personen har kjøpt en billett. Dette mener jeg kan fungere veldig bra, i tillegg til at jeg tror det kan spare fylkeskommunen en del penger som kan brukes til noe annet. Selv om det vil være en del på starten som fortsatt prøver å snike på bussen, tror jeg at det vil ta kort tid før man forstår at det ikke er noe vits å snike på bussen. Fordi hvis man ikke viser gyldig billett kjører ikke bussen, og da er det bare å takke seg selv. Langsiktig bør det derfor være store summer som blir spart hvis man gjør som før.