Jubilant byr på utfordringer for kommunen

Økende popularitet krever bedre tilrettelegging utenfor Rago nasjonalpark. Kommunen må ta regningen.
Rago nasjonalpark byr på spektakulær natur i variert terreng. Foto: Erland Eldrup

Forrige helg ble Rago nasjonalpark sitt 50-årsjubileum markert. Til tross for sin avsidesliggende plassering blir parken stadig mer populær. Den økende tilstrømmingen fører til større behov og bedre tilrettelegging. Dette skaper hodebry for den langstrakte kommunen.

Spektakulær natur

Rago nasjonalpark er godt kjent for sitt unike landskap. Slette fjellpartier, høye fossefall og sildrende elver er noe av det man kan oppleve. Bilder av Litlverivassforsen dukker stadig opp i sosiale medier og er nok en av hovedgrunnene til at flere tar turen innom parken.

I 2015 ble parken kåret til en av de beste nasjonalparkene i Europa av den britiske storavisen The Guardian.

Dårlig framkommelighet

Sten-Robert Hansen er varaordfører i Sørfold kommune. I tillegg driver han Rago Adventures, et selskap som arrangerer turer i nasjonalparken. Foto: Privat

Varaordfører og gründer Sten-Robert Hansen driver Rago Adventures og tilbyr blant annet guidede turer i nasjonalparken. Han bekrefter at parken har blitt mer populær gjennom årene. Samtidig ser han at det kan by på problemer, spesielt for lokalbefolkningen.

- For lokalbefolkningen er det en utfordring med forsøpling, i tillegg til at det er lite parkeringsmuligheter. Parken ligger avsides til og veien som fører inn til parken er smal. I perioder har vi hatt problemer med at utrykningskjøretøy har slitt med å komme fram, sier Sten-Robert Hansen.

Rago nasjonalpark forvaltes av Midtre Nordland Nasjonalparkstyre. I tillegg til Rago nasjonalpark forvalter de også Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, Sjunkhatten nasjonalpark, Junkerdal nasjonalpark og Láhko nasjonalpark. Hansen forteller at nasjonalparkforvaltningen er klar over problematikken og søker etter midler der det er mulig.

Utfordrende for kommunen

Ordfører Gisle Erik Hansen sier det er en utfordring for kommunen å prioritere tilrettelegging rundt nasjonalparkene. Per i dag har kommunen vært med på å drifte to toaletter gjennom sommersesongen. I tillegg bekoster de søppeltømming.

- Rago nasjonalpark er svært viktig for Sørfold kommune. Når det kommer til finansiering og tilrettelegging av parkering og toaletter byr dette på store kostnader for kommunen, blant annet fordi store deler av parken verken har tilgang til strøm eller vann. Vi er nødt til å prioritere hva vi bruker pengene på, kampen om pengene er over alt, sier Gisle Hansen.

- Er det mulig å spørre staten om penger, ettersom dette er nasjonalpark?

- Nasjonalparken har strenge grenser. Alt som er innenfor for grensene har staten ansvar for, men når det gjelder parkering og toaletter befinner dette seg utenfor grensene. Dermed er det kommunen sitt ansvar.

Må prioritere

Sørfold kommune er kjent for sin flotte natur. I tillegg til Rago nasjonalpark ligger også deler av Sjunkhatten nasjonalpark i kommunen.

- Det spesielle med Rago nasjonalpark er at den ligger 5-6 kilometer unna nærmeste hovedfartsåre som er E6. Turistene er nødt å ta i bruk eget framkomstmiddel ettersom det ikke går noe offentlig transport inn til Lakshol som er selve hovedinngangen til parken. Dette bidrar til økt trafikk på den smale og kronglete veien. Rago nasjonalpark betyr mye for kommunen og vi ønsker å tilrettelegge så godt vi kan for at folk skal komme på besøk. Vi merker at parken har blitt mer populær, men det er mye i Sørfold som må prioriteres foran Rago når det gjelder finansiering, for eksempel eldreomsorg.

Ordfører i Sørfold kommune Gisle Hansen (til venstre) sammen med varaordfører og gründer Sten Robert Hansen i Rago nasjonalpark. I bakgrunnen ser vi den populære Litlverivassforsen. Foto: Midtre Nordland Nasjonalparkstyre
Rago nasjonalpark
  • Rago er en av Norges minste nasjonalparker med areal på 171 km2, men sammen med Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet nasjonalparker i Sverige er det et av de største sammenhengende inngrepsfrie naturområdene i Europa.
  • Rago nasjonalpark ble vernet 22. januar 1971 for å representere et uberørt nordlandsk fjellandskap.
  • Skogen i parken blir ansett som unik i nasjonal sammenheng fordi den er helt uberørt av mennesker, og innehar svært mange sjeldne arter av insekter og vedboende sopp. 
  • Statsskog eier to hytter i parken (Ragohytta og Sorskogvasshytta) hvor det er mulig å overnatte.

Kilde: https://ragonasjonalpark.no/