Julefeiringen: jo tidligere, desto bedre

Før kunne man ikke se julen i butikkene før adventstider. Nå kommer den tidligere og tidligere. Mange irriterer seg over dette, men jeg er ikke en av dem.

Nå skal det sies at jeg er ekstra glad i julen. Jeg ble født den 24. desember, mens dere andre kun teller ned til julaften teller jeg ned til bursdag og dobbelt opp med gaver. I år fyller jeg dessuten 20, som betyr at etter nyttår kan jeg også være med på alt av festligheter på byen. Kanskje det er grunnen til at jeg liker å bli påminnet om at julen nærmer seg? Nei, det er nok ikke bare det. Det er flere grunner til å like en lang juletid.

Jeg tror at kjøpepresset er grunnen til at mange ikke liker at julen kommer så tidlig, er kjøpepresset. I år har prisene på strøm og mat økt betraktelig og flere har stått frem i avisen og sagt at de gruer seg til julen. Noen sier de skal avlyse julen i år, da de «ikke har råd til julen». Men julen handler ikke om gaver, det har den aldri gjort. Litt ironisk at jeg sier det, jeg som gleder meg til å åpne dobbelt på julaften. Gaver er en hyggelig del av julen, men det trenger ikke å være hovedfokus.

Noen kanaler begynner med julefilmene allerede i oktober. En ting er kjøpepress, men her ser jeg ingen grunn til å klage. I 2022 er det flere kanaler å velge mellom, slik at om man ikke føler for å se julefilm på høsten kan man bare bytte. Julesjangeren er ekstremt populær, ved siden av alle klassikerne kommer det en nye julefilmer hvert år. For meg og andre som liker å begynne tidlig slik at man kan drømme seg bort fra regntunge høstdager, er det kjekt at julefilmene er tilgjengelig nesten hele året.

Foto: Elin Johannessen. Maria Johannessen (19), synes det er fint at julen kommer tidlig.

Penger og økonomiske ulikheter i samfunnet har gjort at mange blir misfornøyde med julens inntog. Når juleproduktene står i hyllene, blir man konstant påminnet om alt man ikke har råd til. Det er vondt nok å bli påminnet over alt man ikke har råd til i desember måned, at julen erobrer butikkene i november gjør at påminnelsen blir lenger.

Så hva bør være hovedfokus i julen? Julen er tiden for omtanke og omsorg. Dette er verdier man bør resten av året også, man ser at juletiden drar frem folks iver etter å være den beste versjonen av seg selv. I 2020 var det ifølge NRK rekordmange tilbud i julen for rusmisbrukere og andre som ikke hadde noen å feire med. Jeg tror vi har godt av at julen varer litt lenger. Vi har godt av å få disse gode verdiene pusha på oss litt lenger. Det er så fort gjort at de forsvinner litt resten året.