Junkeren sikter mot PostNord-ligaen til neste år: – Trenger et større apparat

Søndag kan Junkeren sikre seg et historisk opprykk. Det gjør at man har behov for flere folk som kan bidra rundt klubben.

For første gang kan Junkeren rykke opp til nivå tre etter at seriesystemet ble spisset inn mot 2017-sesongen. Det betyr spill i PostNord-ligaen neste sesong, som er nivået under Obos-ligaen. 

Uavgjort mot Byåsen i Nordlandshallen vil sikre opprykket, selv om det gjenstår tre serierunder.

Nå har klubben fokus på å styrke apparatet: 

– Noe som også blir et fokus inn mot neste år blir å styrke apparatet rundt klubben. I år har Joachim (Kildal) vært alene om å trene guttene, så vi må nesten ha inn en assistenttrener til han. Til neste år vil vi ha et behov for å få inn et medisinsk apparat som er med på å følge opp spillerne, slik at hverdagen blir optimalisert. Samtidig må vi videreføre det som koster lite, blant annet et grep vi gjorde før sesongen som handlet om at guttene skulle få i seg god næring før og etter kamp, samt ved de hardeste treningene, sier Runar Bo Eriksen, avtroppende daglig leder i klubben.

Økte kostnader

Et opprykk kommer ikke gratis, og det er spesielt en utgift som blir betydelig større hvis det blir spill på nivå tre for Junkeren.

– På nivå tre blir det økte kostnader, og spesielt når det kommer til reisekostnadene. Vi har vært vant til å reise fra før av, men da har kun dratt til Trondheim og Trøndelag når vi har vært på borteturter. Til neste år må vi nok reise rundt over hele landet fra Alta i nord til lag fra Møre og Romsdal og Østlandet. Samtidig kommer ting som å betale til dommere ved siden av det, nevner Eriksen.

Klubben har drevet med overskudd på fotballsiden de siste årene. I år ligger det derimot an til underskudd. 

Selv om det antakeligvis blir opprykk på Junkeren, og økte kostnader har det ifølge Eriksen blitt drevet godt i flere år, men i år har det gått feil vei for Junkeren:

– Prognosene for året viser at det er en stor økning i leiekostnadene av de kommunale anleggene. Budsjettet for hele klubben var på 950.000 kroner på leie av anlegg til trening, kamp og arrangementer. Vi ser at vi kommer til å havne på rundt 1.350.000 kroner. Da har vi ikke tatt høyde for økt aktivitet i klubben, for vi øker stadig. Det kom en stor økning på leiepriser for barn og unge i aktivitet som var i overkant av 20 %, som vi ikke tok høyde for.

– Viktig for framtiden

En del av midlene som Junkeren kan få inn er penger via medieinntekter som klubbene nå forhandler om. Det tror Eriksen blir en viktig faktor for klubben i årene som kommer:

– TV2 og Amedia kjøpte rettighetene for 750 millioner i året i en femårsperiode. Klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen er ferdigforhandlet, og nå skal klubbene i PostNord- og Norsk Tipping-ligaen forhandle fram sine avtaler. Det kommer til å være viktig for Junkeren, så vi må være en aktiv part slik at vi får de beste rammene, sier han håpefullt.

I tillegg tror han at det vil være viktig for norsk fotball som helhet:

– Vi tror at den avtalen vil være veldig viktig for hvordan norsk fotball kommer til å se ut i framtiden. Hvis klubbene i PostNord-ligaen ikke får en god avtale, så tror vi at forskjellene kommer til å bli for store. Ser man på landslaget, så har mer enn halvparten av spillerne spilt på nivå tre og fire som vi representerer. Det er en viktig arena for unge lovende spillere.

– Vil samarbeide med Glimt

For Junkeren handler det om å utvikle egne spillere, og nå håper Eriksen at de klarer å få i gang et samarbeid med byens største klubb.

– Vi ser for oss at vi kan ha et samarbeid med Bodø/Glimt. Junkeren er veldig åpne for et samarbeid, og ønsker et samarbeid. Jeg har personlig sendt en henvendelse til klubbens ledelse, og bedt om at vi kommer i dialog. Da gjelder det ikke kun A-lag, men klubbene totalt sett., så jeg regner med at vi kommer i dialog snart. Jeg tenker at det må være bra for Bodø/Glimt å ha en klubb i 2. divisjon som de kan låne ut spillere på korttidsleie. Det gjør at Junkeren med å etablere seg, og at spillerne til Glimt får matchet seg på et godt nivå.

En annen faktor for Junkeren er å utvikle egne spillere, og beholde en stamme som de har hatt i flere år:

– Her i Junkeren har vi ikke anledning til å betale overgangssum til å hente spillere, så da må vi drive smart. Da blir spesielt utvikling viktig, og unge spiller kan bruke Junkeren som et springbrett videre i karrieren. I tillegg har vi en stamme som er god, og som har vært her lenge. Det finnes klubber i avdelingen vår som har budsjetter på mellom 10 og 20 millioner, mens vi har et budsjett på 1,5 millioner, så det blir store forskjeller.