Kina dominerer den økonomiske krigen: – Vi er ikke mentalt klar til å stå i denne krigen

 «Made in China» er ikke spesielt sjeldent å se påskrevet på forskjellige produkter som vi benytter av oss, men kan dette være et problem? Professor Kåre Dahl Martinsen mener at dette er et problem. Professoren påstår også at Kina leder den økonomiske krigen og at dette er et stort problem som folk ikke er klar over.

Bruker økonomisk dumping til å ta over det vestlige markedet

Den økonomiske krigføringen startet i 2015 når Kina gikk inn for Kina 2025 Planen. Prosjektet gikk ut på at de skulle bli verdensledende i flere kategorier. Kunstig intelligens, genforskning og teknologi var noen av feltene som ble satset på. Siden prosjektet startet har det blitt investert flere milliarder av kroner og Kina er på god vei til å nå målet.

 «Made in China» går under kategorien økonomisk dumping. Dumping er en strategi som går ut på å masseprodusere produkter som en selger for en pris til under produksjonprisen. Dette er noe Kina benytter seg av kontinuerlig til å utkonkurrere vestlige produksjonselskap. Kina har i det siste masseprodusert miljøvennlige produkter som solcellepanel, og tjener store summer. Dette er en av flere strategier Kina bruker i den økonomiske krigen.

- Kina har masseprodusert solcellepanel og har solgt det billig til Vesten. Dette er helt bevisst og de legger fokuset på et nøkkelområde for både den økonomiske og teknologiske utviklingen. Vi ser det også nå når det er flere vindmøller som skal produseres. Stål og materialer som er nødvendig for å bygge vindmøllene tilbyr Kina til Vesten for en lavere pris en i Europa, sier Martinsen.

Produksjonselskapene i Europa er ikke fornøyd med det billige alternativet.

– Firmaene som driver med produksjon av stål, er de samme som driver med produksjon av våpen. Om det skulle bli stopp av produksjon i Europa kan dette ha katastrofale konsekvenser.

Låner ut til andre land

Parisklubben er en avtale mellom 22 land om at en ikke skal utnytte andre land gjennom lån. Dette er en valgfri ordning og, Kina har ingen intensjoner om å bli med i Parisklubben. Kina låner fint ut til fattige land og tjener stort på dette i den økonomiske krigen.

– Kina sine renter er høy og betingelsen er stramme. Hvis et land som låner ikke har kapital til å betale tilbake lånet er det andre måter å betale på i kontraktene til Kina. Land har mulighet til å gi fra seg verdier som landet sitter med. Dette har skjedd engang og det var i Sri Lanka, sier Martinsen.

Norge henger ikke med

Professor Martinsen var denne uken på Nord universitet hvor han hadde foredrag om den økonomiske krigen . Her fortalte han at han for øyeblikket er den eneste i landet som jobber fult med å holde følge med økonomisk krigføring. Martinsen publiserte i januar boken «Økonomisk krigføring». Boken er den første av sitt slag og hjelper til med å informere folk om problemet. Professoren mener at vi må ta dette på alvor før det har gått for langt.

– Vi kommer til å tape den økonomiske krigen før den i det hele tatt har startet. Norge er ikke mentalt klare til å stå i denne krigen, avslutter Martinsen.