Kommentar: – Får studenter for lite utbetalt hver måned?

Nord Universitet som tar inn flere tusen studenter hvert år. Foto: Arkiv
Er studiestøtten for lav?

Studiestøtten vi har i Norge skal være med på å jevne ut sosiale og økonomiske forskjeller. Det skal kort fortalt gi studenter som ikke kommer fra familier med god økonomi like muligheter til å oppnå samme utdanning som alle andre. Studiestøtte er en kjempeviktig ordning for unge i Norge, men hvordan er det egentlig å leve på bare studiestøtte?

Har 1850 kroner å leve for hver måned

Jeg kommer nå til å ta utgangspunkt i en medisinstudent som ikke har mulighet til å jobbe og som ikke får økonomisk støtte av sine foreldre. Studenten vil få utbetalt 9400 kroner i måneden. Medisinstudiet ligger i Oslo som vil si at leilighetsprisene ligger på rundt 6000 om du er så heldig og skaffer deg en studentbolig, hvis ikke ville prisen vært nærmere 7000+. Studenten kan allerede her skrive av 6000 og sitter da igjen med 3400. Det neste som blir trukket er mobilabonnement (300), bussmånedskort (400) og gymmedlemskap (300). Vi kan skrape av 1000 til, og dette er utgifter som kommer hver måned.

Etter faste utgifter sitter hun igjen med 2400 som hun må leve for hele måneden. Studenten som vi tar utgangspunkt i ønsker ikke å sitte på rommet sitt hele tiden, og bestemmer seg videre for å loggføre to sosiale aktiviteter denne måneden. Hun bestemmer seg for en helg ut på byen, og en kinotur. En tur ut på byen (400) og kinobillett (150), gjør at hun ender opp med 1850 kroner å leve for denne måneden. Kommer studenten til å dø? Nei, det vil være mulig å disponere dette på 30 dager, men vi får virkelig håpe hun ikke må en tur til legen.

Det er ingen tvil om at det beste for studenter er å få seg en deltidsjobb ved siden. Jobben gir deg både erfaring og bedre økonomi. Det aller beste hadde vært om studieplassen kom sammen med en arbeidsplass, men slik er det altså ikke. Jeg har tidligere studert i Sogndal, dette er en liten plass som er mindre en hjemstedet mitt. Skolen tar inn flere tusen studenter og det sier seg selv at bare en liten prosentdel vil ha muligheten til å jobbe.

Politikere er enig

Det er ingen debatt at for lav studiestøtte er et problem. Absolutt alle de politiske partiene på Stortinget anerkjenner lav studiestøtte som et problem, og partiene har kommet med sine tanker til TV2 om hvordan ordningen kan bli bedre. MDG og SV ønsker å øke studiestøtten med 100.000 kroner. KrF, Frp og Venstre vil øke den med 40 000. Høyre vil gi muligheten til å søke om 40.000 i lån, men ønsker ikke å øke stipendet. Rødt er det partiet som vil øke støtten mest, og dette med hele 160.000 kroner. Arbeiderpartiet økte studiestøtten med 9000 kroner til dette semesteret. Senterpartiet ønsker også å øke studiestøtte, men har ikke kommet med et eksakt beløp. Dette var svarene partiene kom med til TV2 og det er altså ikke et eneste parti på Stortinget som er uenig i at mengden penger studenter får utbetalt hver måned er for lite. Personlig så synes jeg KrF, Frp og Venstre sine ideer vil være mest realistisk. 160.000 kroner ekstra i studiestøtte blir alt for mye, og virker urealistisk. Det blir spennende å se om noen av partiene kommer til å følge opp noen av utsagnene.

Flere studenter er plaget av psykiske problem

SHoT-undersøkelsen ifra oktober 2022, viste at 35% av studenter opplever alvorlige psykiske problemer. Dette er veldig skremmende tall og på en undersøkelse som psykisk helse vil det alltid være høye mørketall. Det blir helt feil å si at dette kun er på grunn av studiestøtten, men det er ingen tvil om at økonomisk usikkerhet ikke hjelper på den psykiske helsen til unge mennesker. Manglende midler til å delta på sosiale aktiviteter hjelper ikke på det sosiale livet til studenter. Samme undersøkelse viser at 30% av studenter ofte eller svært ofte savner å ha noen å være med. Det er ikke usannsynlig at noen av disse studentene hadde hatt bedre muligheter til å skaffe seg venner, hvis de hadde økonomi til å delta på aktiviteter som fotballkamper, tur på byen og tur på restaurant.