Kvinnesatsing i Bodø: Et resultat av Bodø/Glimts suksess?
I de siste årene har Bodø-folket blitt vant med europeisk torsdagsfotball under flomlysene på Aspmyra stadion. Siden 2019 har det blitt to seriegull, to sølv, en finale i Norgesmesterskapet (NM) og gruppespill i både UEFA Europa League og UEFA Conference League (glimt.no). Fra før av har Eliteserieklubber som Brann, Vålerenga, Lillestrøm, Rosenborg og Stabæk kvinnelag i Toppserien, som er den øverste divisjonen for kvinnene.
Kvinnesatsingen i fotball i Bodø har så langt vært hos Grand Bodø IL. Denne satsingen skal som nevnt overtas av Bodø/Glimt i 2024. Hovedspørsmålet blir da om denne satsingen ville skjedd om det ikke var for herrelaget til Bodø/Glimt sin suksess de siste årene.
-Ville startet uansett
Himmelen er grå, og det småregner utenfor Nordlandshallen hvor Grand Bodø sitt kvinnelag spiller hjemmekampene sine i 1.divisjon. Vi møter daglig leder Erlend Asbøl ved inngangen og går inn i administrasjonsrommet hvor vi skal snakke om denne overgangen som skal skje i 2024.
Han starter med å fortelle at denne satsingen ville skjedd uavhengig av Bodø/Glimt herrers suksess:
- Vi har alltid hatt denne satsingen og det viktigste for oss er at den blir ivaretatt på best mulig måte. Bodø/Glimt ville på et eller annet tidspunkt startet dette opp uansett sier han.
Samarbeider godt
Han synes det er fint at begge klubbene kan samarbeide om denne overgangen, slik at kvinnesatsingen i Bodø kan bli best mulig. Han forteller også om et viktig grep Bodø/Glimt tok
- De ansatte en sportslig administrativ ansvarlig i fjor høst, som gjør at vi har fått samarbeide godt om hvordan det skal se ut neste år. For å sikre at vi kan nå vårt potensiale forteller han
-Vi opplever at Bodø/Glimt har vært veldig samarbeidsvillige, på slik linje som vi har vært det. Så det har kun vært ønsker fra begge sider om å få det til best mulig for de det gjelder, fortsetter han.
Enstemmig om å få til et kvinnelag
En drøy uke senere drar vi til Aspmyra for å snakke med noen som kan mye om dette. Deler av området rundt stadion er sperret av fordi at den lader opp til en ny europakgmp mot Club Brügge fra Belgia. Vi kommer oss likevel inn og får sittet ned med forretningsutvikler i Bodø/Glimt Benedicte Halvorsen.
Hun forteller om hva som skjedde da temaet om et potensielt kvinnelag i Bodø/Glimt ble tatt opp i årsmøtet
-Når vi fikk det godkjent i årsmøtet vårt, så ble det enstemmig vedtatt. Det ble bare klappet gjennom, at det var en god og positiv retning for klubben å ta, forteller hun.
Videre forteller hun om hva de nåværende Grand Bodø spillerne kan forvente seg når de skal ikle gult neste år
-Det vi kommer til å jobbe med aller mest med er fokus når det kommer til kvalitet i trening og ha fokus på hvordan man og kan spille på de utenforstående faktorene som for eksempel nok søvn, sier hun.
Asbøl forteller også om hvordan spillerne ser på denne overgangen
-De er jo spent. Jeg tror de som har vært med i "gamet" litt er spent på hvordan dette blir rent praktisk da. Det er jo kult å spille i Bodø/Glimt, men det viktigste er det som skjer for dem, og rundt dem.
UEFA kom med oppfordring
De som følger med på kvinnefotball vet at Barcelona og Paris Saint Germain er eksempler på klubber som gjør det bra på både herre og kvinnesiden. I artikkelen "Women's football strategy 2019-2024" så oppfordrer UEFA alle herreklubbene i deres 55 medlemsnasjoner om å fremme et kvinnelag på siden.
Halvorsen sier likevel at dette ikke er grunnen til at Bodø/Glimt får et kvinnelag
-Det var ikke avgjørende når vi tok beslutningen. Den ble tatt av styret vårt på grunnlag av at dette var det rette å gjøre for både utøverne og klubben
Hvor stor faktor er Bodø/Glimts herrelags suksess for at satsingen går fra Grand til Glimt?
-Det er noe med når du ser at det er en måte å operere på, en måte å arbeide sammen på, slik vi har funnet i prestasjonskulturen, og det funker, så går ting litt mer på skinner. Så det kan være at det har blitt mer effektivt, men jeg liker å tro at vi hadde gjort det uansett, sier Halvorsen.
-Uansett så er Bodø/Glimt en mye større organisasjon, og det å være i Eliteserien er stort, og de har en mye større organisasjon, rigg og sånne type ting. Så det potensialet for å få videreutviklet det vi har jobbet med her, ville uansett vært en del høyere i Bodø/Glimt. Så det hadde nok kommet uansett, avslutter Asbøl.
Kilder: https://www.glimt.no/om-klubben/meritter, UEFA "Women´s football strategy 2019-2024" https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/uefaorg/Womensfootball/02/60/51/38/2605138_DOWNLOAD.pdf