Landslaget i fotball - en turbulent historie

Nå er vi der igjen. Det er helt på slutten av en lang VM-kvalifisering. Vi er nok en gang i posisjon til å kunne komme oss til et mesterskap. Håpet er tent, popcornet er funnet fram. Endelig skal vi ha noe å feire i norsk fotball, har vi sagt alt for mange ganger de siste 20 årene. Det er nemlig snart 22 år siden Norge forrige gang var i et internasjonalt mesterskap i fotball. EM i år 2000, som for øvrig gikk i Nederland og Belgia var sist mesterskap der Norge spilte en rolle som deltagende nasjon. I dette mesterskapet forsvant vi også rett ut av gruppespillet.

Historien om hva som har skjedd i årene etter det mesterskapet er allment kjent. Det har vært veldig mye nesten. Veldig mye stang ut. I kvalifiseringen inn mot EM i 2004 ble vi nummer to i gruppen, og havnet i en vanskelig play-off mot Spania. Der fikk vi rett og slett rundjuling, og EM-drømmen brast med 1-5 i sekken sammenlagt. I kvalifiseringen til VM i Tyskland i 2006 ble vi nest best i gruppen, og skulle på papiret vinne greit mot Tsjekkia i play-off. Dette endte med 2-0 tap i begge kamper og dermed ble det ikke noe VM det året heller. Historien gjentok seg i 2008, 2012, og 2016. Nummer 2 i gruppa, og ut i play-off. I 2016 var det kanskje spesielt ille da vi bare skulle vinne mot Ungarn, og en keeper i joggebukse i playoffen. Selv det gikk gærne veien.

I skrivende stund er vi i en kjent situasjon. Vi er nummer 2 i gruppa bak Nederland, og vinner vi de to siste kampene mot Latvia hjemme, og «finalen» borte mot Nederland i Amsterdam så er vi i VM. Taper vi kampen i Amsterdam, ender vi fort på 3. plass uten mulighet til å kvalifisere oss via omspill. Tyrkia ligger nemlig bare poenget bak oss på tabellen. Dermed vil Tyrkia gå forbi oss dersom de vinner sine to siste kamper, og vi taper mot Nederland.

Mye er skrevet og sagt tidligere, men er vi virkelig så dårlig som mange vil ha det til? Er det virkelig null utvikling i norsk fotball? Mange mimrer tilbake til 1990-tallet og storhetstiden til RBK. Etter det har det ikke vært mange lyspunkter. Per nå ligger eliteserien på en «finfin» 20. plass på listen over de sterkeste ligaene i Europa. Bak land som for eksempel Kypros og Tsjekkia. På den annen side så lå vi i 2017 helt nede på en 29. plass. I VM-kvalifiseringen har vi nå, med 2 kamper igjen i en historisk tøff gruppe, flere poeng enn vi har hatt i noen kvalifisering de siste 20 årene. Erling Braut Haaland er godt inne på topp 5-lista av mest attraktive spisser, ikke på norgesbasis, men på verdensbasis. På toppen av det igjen, topper Glimt gruppen sin i Conference-league etter å ha nedsablet selveste Roma med 6-1 under meget spesielle spilleforhold på Aspmyra stadion.

Så kanskje vi ikke skal legge vekk popcornet helt ennå allikevel? Det heter at så lenge det er liv, er det håp. Dersom reservelandslaget kan spille 1-1 borte mot Tyrkia, så skal det ikke være helt umulig at et toppet A-lag KAN utføre et lite mirakel borte i Amsterdam.