Låtanmeldelse: Leverer til bronse

Gulddreng har siden 2016 etablert seg som en av Danmarks største artister, men to år senere begynte han også å skape seg en karriere under navnet Malte Ebert hvor han synger flesteparten av sangene sine på engelsk

Det at Gulddreng nå har utgitt sangen "Den (u)officielle VM-sang" er smått overraskende og gledelig ettersom han meddelte i 2018 at han skulle gi seg og holdt avskjedsturne 2. februar 2018. Sangen har derimot fått blandede mottakelser i Danmark og flere eksperter mener den er forferdelig. Men selv om ekspertene mener den er forferdelig, har den slått godt an blant det danske folket og har hittil nesten en halv million avspillinger. På ekstrabladet.dk sin anmeldelse har eksperten gitt terningkast 2, men befolkningen mener at eksperten har gitt feil bedømmelse og gir den terningkast 5. Så sangen kan godt sies å være kontroversiell.

Fra dronning til konge

For bare smått en måned siden sang Malte Ebert for å hylle Dronning Margrethes 50 år på tronen med låten «Kalle dem for du». Nå stiller han som Gulddreng hvor han har utgitt en sang for å hylle den danske VM-tropp som skal spille i Qatar. Med linjer som «For nu har vi Kong Christian (fuck jer)» er det tydelig at Eriksen nesten blir sidestilt med dronningen for sine sportslige prestasjoner. Sangen er som mange andre fotballbaserte sanger og omhandler troen på at det danske landslaget har mulighet til å vinne VM. Det er derimot ikke første gang Gulddreng har skrevet sang om Danmarks sjanser til å vinne et mesterskap. Sangen blir for meg en oppfølger til den uoffisielle EM-sangen «Helt sikker» ,når du som artist nevner i forskjellige sanger at Danmark vinner kan det ikke gå feil at du får rett på et eller annet tidspunkt.

Kritisk

Sangen er som de fleste andre sanger av Gulddreng, fylt med rim og litt tørr humor. Sangen viser også kritisk side mot Qatar vm med linjen «De er slet ikk´ klar i Qatar. Ja, de har oliepenge, men de fatter ingenting». Spesielt denne linjen løfter sangen fra å være en av hans typiske festsanger til å virke som er mer gjennomtenkt lyrisk verk. Linjen kan ses i lys av arbeidsvilkårene migrantarbeidere har hatt i forkant av vm og at Qatar ikke har forstått selv hvor dårlig de har behandlet de. Det at Qatar derimot nevnes så mye, er et tegn på promotering av landet. Med tanke på hvor rigide DBU (Dansk Boldspil Union) har vært over Qatar, mener jeg at Gulddreng kunne lykkes mye bedre ved å legge vekt på det man er stolt av med det danske land og landslag.

Fengende

Sangen er veldig repetitiv, fengende og enkel å synge med på, dette gjør den helt perfekt til å heie fram Danmark i vm. Det er derimot litt for mange banneord blant annet ord som kusse(fitte) og «fuck» som gjør at den ikke er helt barnevennlig. En kunne også gjort sangen mye kortere ved å korte ned sekvensene hvor man bare synger lå-lå-lå … som egentlig ikke er noen ord, men bare stamming.

Alt i alt en helt ok sang i sin sjanger som er fotballsang, men det er for repetitivt og ikke noe nyskapende. Den er nesten som alt annet man har hørt fra Gulddreng. Forventningene til en artist som kaller seg Gulddreng og får spille i gallamiddag for kongelige bør sies å være høye, man forventer at han leverer gull men dette heller mer mot bronse.

Terningkast 4