Lite ensom med koronapass

I slutten av 2020-året gjorde FHI en landsdekkende undersøkelse om folk og spesielt studenter føler seg mer ensomme. En av fire mennesker i Norge føler seg ikke fornøyd med livet. På den andre siden av Atlanteren ligger en by med over 8,4 millioner innbyggere her finner vi en norsk student som har valgt å dra på utveksling. På denne plassen har de gjort tiltakene litt annerledes.

Madelen Solheim (21) er en bredt smilende jente fra gårdskommunen Malvik som nå har sin studiehverdag i storbyen New York, USA. Madelen studerer International management ved BI Trondheim, men er i dette studieåret på utveksling.

Madelen Solheim byttet ut løvetann og kornåkere med skyskrapere og asfalt. Foto: Privat foto.

Gode tiltak

Madelen trives godt og forteller at tiltakene i USA er en del annerledes enn de er her i Norge. Huns synes koronapasset har funket bra i USA og er noe Norge bør ta i bruk.

-Jeg trives svært godt, det er svært lite tiltak her enn det er hjemme i Norge. Men det kreves koronapass for å komme inn på det meste av arrangementer og restauranter . Det er fortsatt påbudt å bruke munnbind også når vi er på skolen på forelesninger, men disse tiltakene er ikke noe særlig problem når resten av hverdagen er mer eller mindre normal. Alt av undervisning fungerer i en så kalt "hybridversjon", som vil si at de filmer og streamer alle forelesningene samtidig som at det er mulig å komme til den fysisk på campus. Det hjelper veldig når du føler deg litt dårlig, for da kan du heller velge å være hjemme

Lite ensomhet

- Jeg føler ikke på så veldig mye ensomhet som kanskje flere i Norge gjør. Men jeg er heldig jeg deler en studioleilighet med en venninne, også har jeg i tillegg mange venner som bor i samme bygg. Det er jo en trygghet i seg selv hvis det skulle bli lockdown-aktige tilstander igjen her også. Og igjen så gjør koronapasset det mulig å finne på alt mulig selv om det er en pandemi.

Mulige løsninger

Ved spørsmål om mulige løsninger til problemstillingen som Norge står over ber Madelen Norge se litt på USA, samtidig kommer hun med flere tips som kan hjelpe studentene imellomtiden.

-Igjen så vil jeg si at koronapass kan være løsningen i Norge også, samt at forelesningene blir streamet selvom de blir holdt fysisk. Også tenker jeg det er lurt at hvis tiltakene fortsetter å gå så mye utover studentene, bør psykologtjenester bli mer tilgjengelig og fremmet både av regjeringen og universitetene.

-Jeg har full forståelse for ensomheten og håpløsheten mange av studentene i Norge føler på. Men hvis jeg skulle kommet men noen tips til enkelt studenten, gå turer med venner, ring til familien og generelt slenge deg med på enhver sosial mulighet som byr seg sier den nye storbyjenta avslutningsvis.