Lite miljø for skeive i Bodø - startet opp skeiv håndarbeidsklubb

Skeiv håndarbeidsklubb ble startet opp høsten 2021, og er en møteplass for alle uavhengig av identitet, kjønn, og seksualitet.

- Spørsmålet var: skal jeg flytte til Oslo, eller skal jeg bo her? Hvis jeg skal bo her så må jeg få til noe her, sier Kristine Hole (40).

Valget var enkelt: det ble Bodø

Hole prøver ikke å organisere et miljø. Hun vil gjerne at det skal skje, men tenker at det er et behov for faktiske møteplasser. Hun synes det har vært "dødt" i Bodø ganske lenge.

- Man må starte nederst i behovspyramiden, som man hører om av og til. Jeg synes de grunnleggende behovene for å ha fellesskap er mye viktigere å ivareta enn å starte en organisasjon, sier Hole.

Laget møteplass.
- Du kan komme for å bare henge i lag med oss, sier Hole.
Foto: Hanna Mari Christensen
Har et behov for det

På spørsmål om hvordan håndarbeidsklubben har blitt tatt imot, sier Hole:

- Mottakelsen har vært veldig god. Tilbakemeldingene jeg får er at folk gleder seg veldig, og ser frem til den ene kvelden i uka, da de føler de får delta i et miljø her i Bodø.

- Folk sier det har gjort godt for dem, de har et behov for det. Jeg kjenner selv at jeg også har et behov for det, og er veldig takknemlig for at jeg startet dette.

Hole poengterer også at man ikke må ta med strikking, tegning eller annet håndarbeid, og at man kan komme for å bare henge sammen også.

Folk trives.
Kristine Hole merket at hun har skapt en liten gnist
Foto: Hanna Mari Christensen
Folk tar mer initiativ

Etter etableringen av håndarbeidsklubben har Hole merket en økning i at flere vil arrangere ting og få ting til å skje. Siden høsten i fjor har tilbudet økt fra skeiv håndarbeidsklubb til ukentlige spillekvelder og månedlige trans-kafeer.

- Folk tar mer initiativ selv, og får ting til å skje uten at det er i regi av noen organisasjoner. For noen uker siden merket jeg at det å etablere møteplasser har funket godt. Noen spurte om å arrangere julebord, og vi prøver nå å finne ut av hvordan det skal skje.

Utryggheten er blitt større

Etter tragedien som skjedde natt til 25. juni i år, der to personer ble drept og minst 21 skadet i masseskytingen i Oslo, er det ikke en hemmelighet at frykten for og redselen for å uttrykke seg og være den en er, er blitt større. Hole kjenner på det og har også lagt merke til det hos andre. Hun sier følgende:

- Jeg merker at folk uttrykker mer behov for å føle seg trygg. Og et behov for å være med på litt arrangement.

Hole nevner også at med tanke på hvor mye fælt som skjer i verden i forhold til hets mot skeive, så kom det ikke som et sjokk.

- Jeg tenkte at nå har det skjedd, det var ikke en tanke sånn: "Å nei, herregud, hva har skjedd, og at det skulle skje i 2022". Jeg venta litt på det, legger Hole til.

Ønsker å bidra til et lavtterskeltilbud for skeive

På spørsmål om biblioteket tok til ettertanke at tilbudet var for skeive, svarer konstituert leder på stormen bibliotek, Sissel Hughes

-Det at tilbudet var for skeive, betød alt for at vi bestemte oss for å si ja til Kristine sin forespørsel. Siden det er få skeive møteplasser her i byen, og vi ønsket å bidra til at unge skeive får muligheten til å møtes til et enkelt konsept, som er inkluderende, gratis og som mange kan forholde seg til, sier Hughes.

Responsen har vært god

-Det viktigste for oss er at brukerne av tilbudet og de som arrangerer, er fornøyde med oppmøte og at de gjerne fortsetter å bruke biblioteket som en skeiv møteplass fremover.

-Vi har ikke hatt noe negative kommentarer på at vi har dette tilbudet, legger Hughes til.