Lokal Rødt-profil reagerer på nivået på debatten: – Utrivelig, udemokratisk og trist

Andreas Tymi er bystyrerepresentant i Bodø. Han har ennå ikke bestemt seg for hva han mener om våpenhjelp-saken. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Thomas Fredrik Kristensen
Rødts bystyrerepresentant i Bodø, Andreas Tymi, forstår reaksjonene etter tirsdagens TV-sending, men mener debattnivået har nådd et uakseptabelt nivå.

Våpenhjelp-debatten i Rødt har virkelig tatt fyr den siste uken, senest i tirsdagens Debatten på NRK. Reaksjonene etter NRK-programmet fordømmer for det meste de delene av partiet som ikke er for å sende våpen til krigsrammede Ukraina.

Manglende respekt for mindretallet

Den lokale Rødt-profilen i Bodø, Andreas Tymi, har fulgt debatten om våpenhjelp til Ukraina tett innad i partiet, både lokalt og nasjonalt. Han mener nivået på den offentlige debatten har utviklet seg til å bli utrivelig.

– Jeg er litt skremt over mangelen på forståelsen for meningsforskjeller. Folk er så redd for mindretallet i slike spørsmål. Det er utrivelig, udemokratisk og trist å se på. Og så er heldigvis ikke debatten like ille innad i Rødt, sier Tymi til Nettopp onsdag.

– Det virker som mange har en mangel på respekt for mindretallet, slår han fast.

Dette bildet har et tomt alt attributt
Sentralstyremedlem i Rødt, Joakim Møllersen (til høyre), argumenterte mot å sende våpen til Ukraina på Debatten tirsdag kveld. Foto: Skjermdump NRKTV

Skremmende holdninger

Flere medier går hardt ut mot partiet Rødt på kommentarplass onsdag.

VG kaller Rødts-Ukraina politikk for «Skammelig».

«Med sitt nei til å sende våpen til Ukraina har partiet Rødt vist sitt ideologiske ansikt – og sitt uærlige dobbeltspill», skriver avisen på lederplass.

Gunnar Stavrum i Nettavisen skriver at han for en gangs skyld er enig med byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap), som talte for våpenhjelp til Ukraina på Debatten.

«Rødt har hatt stor suksess med en moderat profil, men partier rommer holdninger som er skremmende.», skriver redaktøren.

Skal opp på landsmøte

Tymi sier partiet baserer poltikken sin på området fra et landsmøtevedtak fra 2021. I april skal saken igjen opp til diskusjon på Rødts landsmøte.

– Det er det samme standpunktet som Gerhardsen-regjeringen fikk enstemmig gjennom i 1959. Rødt er for å hjelpe Ukraina med økonomi, humanitær bistand og diplomatisk bistand – men ikke våpen. Dette har vært Norge sin politkk inntil nylig. Vi skal stille oss uavhengige til en krig helt til vi selv er en del av den.

– Det er ikke fullstendig krise om ett parti fortsatt står på samme linje som Gerhardsen gjorde, konstater Tymi og understreker at han ennå ikke har gjort seg opp et endelig standpunkt om hva han mener om saken.

– Har du forståelse for at folk reagerer?

– Det er veldig forståelig. Et av nabolandene våre har startet en brutal angrepskrig mot et av nabolandene deres. Jeg er også opprørt, og heier på Ukraina i denne kampen. Det å være så tett på en krig gjør at det blir vanskeligere å holde på de prinsippene, svarer den lokale Rødt-politikeren.