Mads Ole sin jobb har blitt tv-serie

19. oktober har tv-serien «Kortbaneliv» premiere på NRK. Én av profilene vi får møte er Mads Ole Nygård fra Bodø.
Nå kan du bli med Mads Ole Nygård fra Bodø på jobb. Foto: NRK

I denne serien får vi følge de menneskene som er avhengig av flyrutene for å komme seg opp og ned langs Finnmarkskysten. Ikke minst de menneskene som jobber hver dag for at passasjerer skal komme seg trygt fram.

Én av de vi møter i serien er Mads Ole Nygård (44). I ti år har han jobbet som flyvert og nå skal hele Norge få bli litt bedre kjent med den blide bodøværingen, som opprinnelig er nordtrønder.

Siden 2012 har Nygård jobbet som flyvert for Widerøe. Han begynte først i administrasjonen til selskapet før han flyttet seg over til kabinen. Siden da har han vært et kjent fjes på Widerøes ruter i nord.

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg begynte som flyvert i stedet, eller det eneste jeg angrer på er vel at jeg ikke begynte før, spøker Nygård.

I serien får vi se at flygingene langs Finnmarkskysten ikke er for de med flyskrekk. Allerede i første episode blir vi presentert for «melkeruta, flystrekningen som kun kan flys når det er dårlig vær», ifølge beskrivelsen fra NRK. Sammen med kollegene sørger Nygård for at passasjerer føler seg trygge. De tar hånd om turbulens, flyskrekk og flysikkerhet.

Mads Ole Nygård på vei på jobb en iskald morgen i Nord-Norge. Foto: NRK

Synger for passasjerer

For Nygård har musikken alltid vært viktig og det bruker han i jobben sin. På Nygård sine strekninger er det ofte musikk om bord. Sangene synger han mens han selv står i midtgangen.

Passasjerene sperrer opp øyne og ører når flyverten synger nasjonalromantiske mens de flyr over fjellene.

– Jeg synger en gang iblant når jeg har overskudd og energien til det. Nå som det nærmer seg jul synger jeg ofte julesalmer og julesanger. Når vi flyr over Lofoten kan jeg synge «Har du fyr» av Ola Bremnes, det er litt artig siden han er fra Svolvær, forteller Nygård.

Værøyulykken

I serien får følge flere av de som gjør det mulig å reise langs kysten. Nygård trekker stadig fram kollegene sine, som han sier gjør en fantastisk jobb. I 1990 var det en flyulykke ved Værøy lufthavn. I serien møter vi Ida Torsteinsen som forteller om ulykken.

– Dette tror jeg blir en spennende episode. Det snakkes også mye om flysikkerhet og det kan være betryggende for mange.

I serien får vi også et innblikk i hvordan livet langs Finnmarkskysten er. Nygård forteller at han igjennom jobben får møte alle samfunnslag og mennesker med helt unike historier.

Tidligere så var det et flyktningmottak i Vadsø. Nygård forteller at de reiste fra Afrika og hadde med seg klær som passet været der.

– Det første som skjer når de kommer ut av flyet er at snøen rekker dem til knærne og det er minusgrader. Det var vondt å se at de ikke hadde det de trengte. Men man prøver å gjøre det man kan for å hjelpe der og da, og vi ga blant annet kaffe og sjokolade.

Gjennom serien håper Nygård at man får et innblikk av hvordan livet i Finnmark er. Ferdsel kan være en utfordring. Vadsø til Kirkenes kan ta tre timer med bil, men med fly tar det 20 minutter.

Til gjengjeld forteller Nygård om et fantastisk miljø. Menneskene er sammensveiset, og man føler seg hjemme når man er på flyginger.

– Det er en unik spirit i Finnmark, det håper jeg kommer fram i serien. Jeg gleder meg hver dag til å dra på jobb, avslutter Nygård.