Mener Salten-mann har voldtatt sin egen datter: Ber om fem års fengsel

Aktor Siv Remen mener den tiltalte mannen i 30-årene bør dømmes til fem år i fengsel for overgrep mot hans egen datter, samt andre seksuelle straffbare handlinger. Foto: Anette Tjemsland
Fant flere videoer på tiltaltes harddisk som seksualiserer barn. Datteren, som nå er fem år, skal også ha fortalt om flere seksuelle hendelser med sin far.

En Salten-mann i 30-årene er tiltalt for flere seksuelle lovbrudd mot sin egen datter. Et av disse tilfellene gjelder minst ett tilfelle av grov voldtekt mot sin egen datter. Hun var ikke fylt tre år ennå da overgrepet skal ha skjedd.

Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Siv Rimmen, står mannen tiltalt for til sammen fem tilfeller av seksuelle overgep mot barn under 14 år. Han er også tiltalt for å ha oppbevart tre seksualiserte bilder av barn på pc-en sin.

Han risikerer flere år i fengsel om han blir funnet skyldig i anklagene. Mannen nekter straffskyld, og forsvares av advokat Tor Haug.

Aktor mener mannen bør dømmes til fem års fengsel for forholdene han står tiltalt for. Mer om det senere i saken.

Fant flere videoer som seksualiserer barn

Saken går i Salten og Lofoten tingrett mandag og tirsdag denne uken. Tirsdag var det klart for gjennomgang av mannens harddisk og søkehistorikk på nett.

Politiet fikk tips av NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) om seksualiserte bilder på Salten-mannens Snapchat-konto. NCMEC jobber med å motvirke overgrep mot barn. Kripos sporet varselet til tiltaltes IP-adresse og bopel.

På harddisken til mannen fant politiet en video som seksualiserer barn med filnavnet "dad and daughter", samt to andre videoer som seksualiserer barn, forklarte en politietterforsker i retten.

I tillegg ble det oppdaget at tiltalte hadde brukt Google-søket "13 hentai teen" opp mot 13 ganger på en og samme kveld. "Hentai" er animert japansk pornografi, ifølge politiet.

På telefonen til tiltalte fant politiet en skjermdump av en Snapchat-samtale med en bekjent. Der skriver tiltalte at han "kunne prøvd en på 13 år" og "gjerne kunne "prøvd en på 12 år også". Ifølge søkehistorikken har mannen besøkt en russisk nettside, hvor det er seksualiserte bilder av barn. Han skal også ha søkt på "young teengirls".

Tiltalte benekter å ha kjennskap til de nevnte videoene og sin egen søkehistorikk.

– Jeg blir overrasket. Det er ikke noe jeg kjenner til. Dette er ikke noe jeg kan huske og ha søkt på.

Reagerer på lang ventetid

Etter politiets forklaring fortalte tiltales far om hvordan han så på saken. Han omtaler sin egen sønn som en pliktoppfyllende kar.

Faren forteller at de tre siste årene har vært svært tøffe, både for sønnen og resten av familien. Den lange ventetiden på rettsaken har tatt på.

– Jeg forventer ikke at dere skal forstå hvordan det er å stå midt opp i det. Det er svært alvorlige beskyldninger han har mot seg. Det har vært grusomt både for tiltalte og for resten av familien. Jeg har vært oppriktig bekymret for ham som far.

– Det burde ikke vært lov å utsette folk for en så lang ventetid. Det har vært tre tøffe år. Jeg har hatt respekt for rettvesenet i hele mitt voksne liv. Det ønsker jeg fortsatt å ha. Men i dette tilfellet vil jeg omtale den lange ventetiden, og de konsekvensene det har påført mitt sønn, for en skandale, fortsatte faren.

Den erfarne forsvarsadvokaten, Tor Haug, er den tiltalte mannens forsvarer. Foto: Anette Tjemsland

Han har flere ganger de siste årene spurt tiltalte om han har gjort det han blir beskyldt for.

– Hver gang har han svart "pappa, slapp av jeg har ikke gjort dette. Jeg har ren samvittighet". Han har sagt at det er vissheten av dette som har holdt han oppe.

Faren ble også spurt av forsvarer Tor Haug om hvordan han oppfattet forholdet mellom sønnen og barnebarnet hans.

– Han har hele veien vært en omsorgsfull far for ungene sine.

Tiltalte har ikke hatt samvær med barna sine de siste årene. Hvordan har det påvirket han?, spurte Haug videre.

– Det har ikke vært godt for tiltalte. Han er veldig glade i ungene sine og har mange ganger uttrykt hvor mye han savner dem. Vi har heller ikke turt å være sammen med barnebarna våre, etter at denne saken ble kjent. Det er vanskelig å forholde seg til.

Sammenligner tangsprell med farens penis

Faren fortalte at han har pratet mye med sønnen om saken.

– Jeg har aldri vært i tvil om at han har gjort dette. Han har fortalt meg om hva som er funnet på PC-en hans som han overhodet ikke kjenner seg igjen i.

Hva tenker du hvis han blir dømt?

– Han har vært helt klar på hele veien at han ikke har gjort dette.

Så inviterte aktor opp fornærmedes mor til å si noen ord.

På spørsmål om dattera hennes noen gang har nevnt det som faren skal ha gjort mot henne, svarer hun:

– En dag jeg og datteren min var i fjæra sa hun at "tangsprellene kjennes likens ut som da pappa tok meg på tissen".

Videre forteller hun at datteren flere ganger har tatt opp det samme temaet uten at de tidligere har snakket om det. Dattera skal også ha spurt moren hvorfor "pappa tisset melk på et teppe", da fornærmede var sammen med sin far.

Moren til fornærmede understreker i retten at hun ikke har drevet med utspøring av datteren, men at historiene om hva som har skjedd med faren har kommet opp tilfeldig.

Ber om fengselsstraff

I sin sluttprosedyre mener statsadvokat Siv Remen at tiltalte bør straffes for samtlige av punktene han er tilalt for.

– "Han tar tisseluren inn der". Det er noe av det første dattera på tre år sier i et avhør. Påtalemyndigheten finner det bevist at tiltalte har ført penisen sin inn i skjeden til hans da tre år gamle datter. I tillegg finner vi det bevist at tiltalte også bør straffes for tiltalepunkt to om incest og tiltalepunkt tre om oppbevaring av seksualiserte videoer av barn, sier hun.

Aktor mener derfor at en passende straff er fengsel i fem år.

Statsadvokaten setter sin lit til forklaringene fra fornærmedes mor og mormor:

– Mor og mormor har fortalt at datteren har endret adferd de siste årene. Datteren har fortalt at faren skal ha "puttet tisseluren inn i henne" og at det gjorde vondt.

– Tiltalte har forklart at han kun liker damer som er 20 år og eldre. Det står i sterk kontrast med at han ble sammen med moren til datteren hans da hun var 14-15 år, og at politiet har funnet flere videoer i hans besittelse som seksualiserer barn. Her har han forklart at han ikke vet hvordan videoene har havnet på pc-en hans, men samtidig at det ikke er noen andre som har tilgang til den.

Bistandsadvokat for fornærmede, Kristin Fagerheim Hammervik, la ned en påstand om at tiltalte betaler fornærmedes mellom 200.000 og 250.000 kroner.

– Ikke sterke nok bevis

I sin sluttprosedyre gjentok tiltaltes forsvarer, Tor Haug, påkjenningene som den lange ventetida til rettssaken har hatt.

– Saken er blitt svært gammel. Den straffbare handlingen hevdes å ha skjedd i mars 2020. Også de andre punktene i tiltalebeslutningen er blitt gammel. Dette tåkelegger saken, sier Haug og fortsatte:

– Det skal ikke være sånn i en rettsstat som Norge, at fra du blir siktet, satt i varetekt og fengslet, så skal det gå tre år før saken din kommer opp.

Haug mener at klienten hans bør frifrinnes.

– Jeg mener det samlede bevisbildet ikke er sterkt nok til å sende tiltalte i fengsel i fem år. Det viktigste i denne saken er at tiltalte i løpet av disse tre årene aldri har sagt at han har gjort dette. Det som den fornærmede har sagt i avhør er ikke nok etter min mening. Dermed bør tiltalte frifinnes.