Monsteroverganger, CL-exit, opprykk og supporterbråk–slik var 2024 for Bodø/Glimt

Bodø/Glimt sin sesong for 2024 er over. Året har inneholdt det meste. Vi snakker monsteroverganger, storkamp i Manchester, supporterbråk med ledelsen, og sist men ikke minst: et damelag som rykket opp på første forsøk!

"Å eg veit meg eit land, langt der oppe mot nord" er fine toner fra sangen "Barndomsminner frå Nordland". Sangen runger utover Aspmyra før hver hjemmekamp, og setter fokuset inn mot kampen. De samme tonene har satt stemningen på årets 24 hjemmekamper på herresiden, og 14 hjemmekamper på kvinnesiden.

Karene i gult tok i år sitt fjerde gull på fem år, noe de fleste forventet. I november ble det noe usikkerhet, da Brann lånte tabeltoppen noen uker, noe som førte til fest i Bergen i form av blant annet gulløl og gullfeber, så det sang. Sant skal sies at gullølet som ble brygget i Bergen, endte opp som seier-øl i garderoben på Aspmyra. Kvinnene på sin side overasket alle hvor de rykket opp på første forsøk, og det med en meget god, sunn og lokal profil.

Tromsøgutta

Men det ble altså gull etter nok en god sesong ledet av Kjetil Knutsen. Bergenseren fikk i år assistanse på sidelinjen av tidligere TIL-trener, Gaute Helstrup, som valgte å forlate jobben i Tromsø, for å bli assistenttrener i Bodø/Glimt. Sant og si, var ikke Helstrup den eneste som tok turen fra Nordens Paris. 

Mangeåring midtstopperkjempe, Jostein Gundersen, og scout, Jo Nymo-Matland, tok turen direkte, mens August Mikkelsen tok et kort opphold i svenske Hammarby først. Fra før er også Runar Espejord og Daniel Bassi i troppen til Glimt. Fellesnevneren for de to siste var at de to også tok turen til Glimt direkte fra Tromsø.

Tromsøgutta samlet seg etter at gullet var et faktum. F.v. Gaute Helstrup, Jo Nymo-Matland, Daniel Bassi, Runar Espejord og Jostein Gundersen. I midten helt foran med pokalen, August Mikkelsen. Foto: Benjamin Solås/Radio 3


Man kan trygt si at det kom reaksjoner etter disse overgangene. Da August Mikkelsen sin overgang ble bekreftet til media, valgte lederen i Forza-Tromsø å kansellere medlemskapet til Mikkelsen, og returnerte pengene tilbake. Etter å ha mistet mange spillere til rivalen, valgte noen anonyme fra supportergruppen Alfheimar å sette opp et banner i Tromsø sentrum fremfor oppgjøret mellom lagene i oktober.

Kunne ha fått Barcelona–endte på Old Trafford

Da Glimt måtte se seg slått av Røde Stjerne i Champions League-kvalik og Europa League var et faktum, var det knyttet spenning til trekningen av motstandere. Hadde Glimt trukket det lengste strået mot Serbias beste lag, hadde Glimt fått storfint besøk. Da hadde nemlig Benfica og Barcelona gjestet Aspmyra denne høsten, mens noen godbiter også fantes på bortekamper, i form av Inter og Milan. 

Men når en ikke slår Røde Stjerne over to kamper, er Europa League det en må takke med. Det er dermed ikke sagt at storlagene ikke finnes i denne turneringen. Mulige motstandere for Glimt var store lag som Tottenham, Roma, Eintracht Frankfurt, Porto og Manchester United. 

Den eksklusive maskinen trakk nemlig de to sistnevnte. Da sprakk X (tidligere Twitter). Lille Bodø/Glimt, laget fra byen med 50.000 innbyggere langt mot nord, skulle møte to tidligere stormakter. Porto skulle gjeste Aspmyra i september, mens Manchester United skulle være verter for Bodø/Glimt den siste torsdagen i november. 

Kampen mot Porto den 25.september ble en stor dato i klubbens 108-år lange historie. Laget fra Portugal er kjent som en tidligere storhet, som vant Champions League gull i 2010 ledet under Jose Mourinho. Selv om det var 14 år siden, var det store stjerner på laget som landet på Bodø lufthavn dagen før. Portugals landslagskeeper, Diogo Costa, er nok den største av dem. Den spanske "wonderkiden" Samuel Omorodion har en utkjøpsklausul på over femhundre millioner kroner, og klubbens president, som også var med til Bodø, er tidligere Tottenham-trener, Andreas Villas-Boas.

En tildig septemberkveld ble Aspmyra fylt opp, sola var på vei ned, skyene slapp inn nordlyset. Det var klart for nok en kamp med historisk motstand i andre halvdel av banen. Porto scoret to mål denne kampen, men når man har en Jens Petter Hauge i storform, samt en treffsikker Kasper Høgh, kan man ikke slå de gule. Kampen endte 3-2 til Glimt, og ble omtalt på dette tidspunktet som en av de største merittene klubben hadde gjort. 

Den siste onsdagen i november er Bodø lufthavn full av reiseklare Glimtsupportere og alle ikledd gule farger naturligvis. Det ble satt opp flere chartret fly. Ledelsen i Bodø/Glimt var også så sjenerøse å spanderte tur på damelaget som rykket opp noen dager før, samt alle øvrige ansatte i klubben. Utestedet Freight Island ble fylt opp til randen av Glimtfans til et "dagslangt" vorspiel før det var avspark på drømmenes teater. 

Laget fra nord ledet på Old Trafford. I hele tjueto minutt. Kampen ble snudd i andre omgang, da en så at Glimt ville bremse litt fordi det ventet gullkamp tre dager senere. Bodø/Glimt tapte kampen, men det var kun med ett mål (3-2). En bragd var det, og det var det også for de 6714 som sto i bortesvingen på stadion. På mediet X har det etter kampen florert av videoer og bilder av den gule fansen, som trakk interesse fra alle kanter av Europa. 

Rykket opp på første forsøk

Det nyeste laget i Glimt-familien foran 2024-sesongen var Bodø/Glimts damelag. Laget overtok lisensen fra IK Grand Bodø, og startet dermed i 1.divisjon, nivå to i norsk kvinnefotball. Etter å ha fått flere lokale profiler på laget, både fra Bodø og Nordland generelt, var det klart for et spennende år.

Det gikk virkelig over all forventning. Laget tapte ikke på sine åtte første kamper i både cup-og seriesammenheng. Det første tapet kom ikke før siste søndag i mai. Etter det første tapet mot Viking hjemme på Aspmyra, var det ti kamper igjen i grunnspillet i seriesammenheng. Herfra og ut vant Glimt halvparten av dem, noe som var nok poengfangst til å sikre seg en topp fire plassering, som gir dem mulighet til å rykke opp til Toppserien via en opprykksliga. 

Sammen med lagene Viking, Hønefoss og Aalesund Fortuna var det ett lag som skulle rykke direkte opp, og ett skulle spille dobbeltoppgjør mot nest sisteplass i Toppserien, som til slutt ble Åsane fra Bergen.

I opprykksligaen tapte Glimt kun en kamp, noe som var godt nok til en andreplass, som betydde at de måtte spille et dobbeltoppgjør mot Åsane. Her ville vinneren sammenlagt etter to kamper spille i Toppserien 2025.

Det første oppgjøret i Bergen var en tam kamp med store sjanser, men uten at noen av lagene scoret på dem. Kampen i Bodø endte 1-1 og det måtte ekstraomganger og straffesparkkonkurranse til. Glimts keeper, også årets spiller i 1.divisjon, Aubrei Corder, ble virkelig den store helten da hun reddet tre straffespark og fikk Glimt til å trekke det lengste strået.


Bodø/Glimt Kvinner vil altså spille i Toppserien 2025, kun ett år som lag. Det å rykke opp på første forsøk var virkelig ikke noe folk trodde for ett år siden. Bodø/Glimt kvinner har også virkelig gjort det bra på spillerlogikksiden, da det åpenbare målet er en lokal profil. Av lagets 21 A-lagspillere, har hele 14 spillere bakgrunn fra forskjellige steder i Nordland fylke.

Flere profiler har også relasjoner til herrelaget. Andreas Schjelderup (Benfica) sin søster, Helene, spilte våresongen i Glimt før hun ga seg til fordel for studier. Jens Petter Hauge (Bodø/Glimt, på lån fra Eintracht Frankfurt) sin søster, Thale, har vært en kjent skikkelse i lagoppstillingene i år. Herrenes kaptein og hærfører, Patrick Berg, har også kjentfolk på kvinnelaget. Hans kusine, Sara, spilte flesteparten av årets kamper. Sistnevnte er også datter av Bodø/Glimt-legenden, Runar Berg, som igjen er sønn av Harald “Dutte” Berg.

Fiskeboller startet bråket

Mars måned er kjent som årsmøtesesongen i norske klubber. En sak som var oppe på dagsorden på nesten samtlige var hvilket standpunkt de forskjellige klubbene skulle ha om bruk av video assistant referee (VAR), i Eliteserien. 

Når saken blomstret opp i forskjellige supportermiljø fremfor årsmøtene, lagde VG et såkalt var-ometer, et barometer som skulle vise hvilke klubber i norsk toppfotball som ville fjerne VAR, og hvem som ville beholde/være nøytrale.

Det var en ganske varm og fin augustkveld da Bodø/Glimt skulle ta i mot FK Haugesund på eget gress. Kun ti minutter inn i kampen ble det protester mot VAR fra klubbens supporterfelt, J-feltet. Protestene stammer fra de mange andre lagene i norsk toppfotball som også protesterte denne sommeren og stoppet kamper. Protestene omfavnet kasting av tennisballer på Åråsen, men også kasting av wienerbrød på Intility Arena. 

Daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen, gikk hardt ut på direkten i pausen i kampen og skjelte ut dem som sto bak opptrinnet. Siden denne dagen har det vært gnister mellom supportergrupper og klubbledelse. Klubben startet raskt med å identifisere hvem som sto bak opptrinnet. Enkelte supportere fikk hele 30 kamper i utestengelse fra kamper som er i regi av klubben. Det gjelder liga, cup og europaspillsammenheng. 

Siden denne situasjonen oppsto har det vært misnøye med klubbledelsen, spesielt rettet mot daglig leder Thomassen. Klubben mottok en advarsel fra Norges fotballforbund (NFF) etter hendelsen, hvor det kom frem at dersom slikt skulle gjenta seg kunne klubben risikere bøter, og i verste fall poengtrekk.

Konflikten rundt fiskebollekastingen er et eksempel på hvordan tradisjoner kan utfordre moderne krav til sikkerhet og profesjonalitet i toppfotballen. Om partene klarer å finne et kompromiss, gjenstår å se, men én ting er sikkert: Aspmyra Stadion vil fortsatt være stedet for sterke følelser og lidenskap, både på og utenfor banen.