Nå er utstillingen åpnet

I ni dager skal Nord universitetets nye praktbygg, Noatun, være fylt med kunst. Det er fra den 18. september til den 27. september at de besøkende kan oppleve det universitetet mener er et spennende samspill mellom kunst og vitenskap.  

Kunstner Lill-Anita Olsen (til høyre), som har vokst opp på Nesland i Lofoten, forteller at hun har vært opptatt av havet hele livet.  

– Det har vært meg og naturen siden jeg var liten. 

sier hun.  

Verket hun stiller frem i dag, har vært et langvarig prosjekt. Om prosjektet sier hun at kunststilen er en stil hun først tok fatt på i år. Videre forteller hun at kunstverket hun stiller ut først sto ferdig kvelden før. Selv om klokken har jobbet mot henne, står hun i dag med et ferdig verk.  

Havets "hemmeligheter" står til utstilling i universitetets nyeste lokale. Foto: Olivia flack Holmstrøm

Womans view of the sea – Kvinnens syn på havet, er en utstilling inspirert av livet under vann. På denne dagen, inviteres vi inn til en nokså uvanlig utstilling. Prosjektlederne understreker at kvinnens rolle både i forskningen som måtte til, og kunstverkene som framstilt, er et viktig element i utstillingen.  

Her rigges det til lansering. Foto: Olivia Flack Holmstrøm

Ved åpningen av utstillingen strømmet det inn med folk. Staselige velkomstdrinker og skreddersydde informasjonsbrosjyrer ble utdelt ved inngangen. Rommet fylles med forventninger og nysgjerrighet. I dag gis både kunstnere, forskere, arrangører og publikum rom for å mingle rundt denne begivenheten.  

 Ikke bare arrangørene tok talerstolen i dag. Også kunstnere og forskere fikk fortelle om prosjektet. Foto: Olivia Flack Holmstrøm

Et engasjert publikum former nærmest umerkelig en sirkel. Nå gjør arrangørene klar til tale.  

– Vi har i dag samlet kvinnelige kunstnere og forskere...  

Åpningsordene går rett på sak. Det er ingen tvil om at kvinnens rolle er sentral i denne utstillingen. Taleren forteller om hvordan kvinnen ikke alltid har fått lov til å utforske havet på lik linje som menn. Og videre om hvordan kvinner i fortiden har blitt hold borte fra havets hemmeligheter.  

– Vi fokuserer på den marine moralen, hvordan kvinner forklarer og ser på havet. 

Man vet kanskje ikke helt hva det er, men det sies at man finner det i havet. Foto: Olivia Flack Holmstrøm

Verkene som ble fremstilt kom i alle slags tenkelige farger og fasonger. Her ble noen av havets mange former fremstilt gjennom både tøystykker, felting, fiskeskinn og keramikk. Det er ikke bare publikum som er spente denne dagen; flere av forskerne har heller aldri sett disse verkene før.  

Er det tang? Er det tare? Det er tøy. Foto: Olivia flack Holmstrøm

 Verket over er basert på forskningspapirer skrevet av den tyske forskeren Birthe Schuppe.  

– Jeg har bare skrevet forskningsartikkelen, verket er laget av en kunstner. 

forteller hun med et smil.  

En manns søppel er en annen manns skatt. Foto: Olivia Flack Holmstrøm

Et rødt blikkfang er en av verkene publikum først møter. Verket, The red tide – det røde tidevann, er resultatet av flere ukers arbeid utført av kunstneren Solveig Ovanger. Verket skal fortelle om fenomenet som oppstår når havtemperaturene stiger, noe som fører til en farlig oppblomstring av giftige alger.  

Verket består av 200 skinn fra sei fanget utenfor kysten av Tromsø, farget med naturlige planteekstrakter og garvet med bjørk- og seljebark. 

Stolte prosjektdeltagere med rykende fersk kunst. Foto: Olivia Flack Holmstrøm

På åpningen av utstillingen kunne publikum gå rundt som de ville, alle i sitt eget tempo. Det var muligheter for å snakke med arrangørene, kunstnerne og forskerne.  

I møte med en av prosjektlederne, Arkadiusz Bartlomiej Pinkowski (lengst til venstre i bildet over), kommer det frem at dette ikke er første gang man har sett et slikt prosjekt.  

– Idéen til dette prosjektet kom for 3-4 år siden, inspirert av tidligere prosjekter 

bemerket han. Han forteller om andre lignende utstillinger, og ikke bare i Norge. Det kommer frem i samtalen at det hele trolig startet med en utstilling ved Universitetet i Gdansk.  

Arrangørene påpeker at denne utstillingen viser til et fremskritt i anerkjenningen av kvinner, både innenfor kunst og forskning. De understreker viktigheten av å bygge videre på temaer som likestilling, og å utforske mulighetene som ligger i krysspunktet til fagfeltene.