Nordlendingene har reddet 65.000 forundringsposer med mat

FOTO: Sindre Ender

Hvert år kaster vi nordmenn mat for rundt 20 milliarder kroner her til lands. I Nordland har det blitt reddet så mye som 65.157 forundringsposer med mat hittil i år gjennom appen Too Good To Go.


Ifølge Matvett og Norsus utgjør det kartlagte matsvinnet i Norge minst 417.000 tonn i året, det fordeler hovedsaklig seg på forbrukere, matindustrien, dagligvare og serveringsbransjen. Dagligvarehandelen står for 15 % av svinnet. Totalt kastes det mat for rundt 20 milliarder kroner årlig her til lands.

Reduserer matsvinn

Gjennom appen Too Good Too Go reduseres det i dag matsvinn i 16 land, opplyser de i en pressemelding. Siden 2016 har 5,8 millioner poser med overskuddsvarer i Norge blitt reddet fra å ende opp i søpla. Appen knytter butikker, bakerier og andre matbedrifter som ofte sitter med overskuddsmat sammen med folk som vil kjøpe disse til redusert pris.

Hvis maten i stedet hadde blitt kastet, ville posene tilsvart 65 tonn matavfall med utgangspunkt i at én forundringspose veier én kilo.

Betyr mye for lokale kjøpmenn

Joker kjøpmannen forteller at han er glad de slipper å kaste mat og at kundene er svært fornøyde. Video: Sindre Ender

Har nå 3.800 samarbeidspartnere

Daglig leder i To Good To Go, Ann-Kristin Raknes Pfründer, forteller at det har kommet mange nye aktører i appen det siste året, spesielt innen dagligvare.

– Ved å få Joker ombord i appen får brukerne våre velge blant flere butikker, og vi redder mer mat. Det elsker vi! Ikke minst når vi folk over hele landet. Vi ønsker å være til stede både i byene og distriktet, og det bidrar denne lanseringen til, sier Ann-Kristin Raknes Pfrüdner FOTO: Hanne Johansen

– Nærmere 1.500 dagligvarebutikker redder mat med oss nå, og det er tre ganger så mange som for ett år siden. Dagligvarekjedene blir stadig mer opptatt av å unngå matsvinn, og tar i bruk appen som et ledd i dette arbeidet. Vi får også tilbakemeldinger om at butikkansatte synes det er et hyggelig tiltak, og at alle slags kunder kommer innom – gamle som nye, og folk i alle aldre, sier hun i pressemeldingen.

– Mange har lyst til å hjelpe butikkene med å redde maten, og vi opplever at de ikke bryr seg om skjønnhetsfeil eller at varene snart går ut på dato. De motiveres av å gjøre noe bra for miljøet, samtidig som de får helt fine varer til en bra pris, sier hun.

Ifølge Raknes Pfründer har 1,5 millioner nordmenn tatt i bruk appen siden den kom til Norge i 2016, og registreres det opptil 40.000 nye brukere.

Joker tilslutter 330 butikker fra hele landet til appen

I appen kan man søke etter butikker i nærheten som har varer til overs, gjøre et kjøp og stikke og redde maten, slik at den ikke kastes. Én Joker forundringspose koster 39 kroner og inneholder forskjellige varer til rabattert pris.

– Et knippe av butikkene våre har testet ut appen en stund allerede, og vi ser at dette bidrar sterkt til svinn-kutt på slutten av dagen. Derfor trapper vi opp samarbeidet ytterligere, og håper at så mange som mulig av Joker-butikkene blir med, sier bærekraftansvarlig i Joker, Frank Ellingjord-Dale. Foto: Privat

– Vi har satt oss et kjempeambisiøst mål, og tar i bruk en rekke verktøy i den forbindelse, blant annet forbedring av bestillingsrutiner, nedprising i butikk, donasjon og Too Good To Go. Vi opplever at løsningene utfyller hverandre og til sammen gjør det mulig å redusere matsvinnet betraktelig – som er et av de viktigste tiltakene vår bransje kan bidra med for å nå internasjonale forpliktelser om kutt i klimagasser, forteller Ellingjord-Dale i pressemeldingen.

– For oss fungerer Too Good To Go som en nødventil. Hvis man som kjøpmann har overskuddsvarer og ikke helt vet hvordan man skal unngå at de kastes, er dette en god løsning. I tillegg er det jo definitivt lønnsomt å selge varer fremfor å kaste dem, sier han.

Her er det reddet mest mat gjennom appen i Nordland hittil i år (antall forundringsposer):

1. Bodø Bakeri City Nord – Bodø: 2381
2. Bodø Bakeri Rønvik – Bodø: 1815
3. Coop Obs! Mo – Rana: 1731
4. Bakeriet Mo i Rana Bakeriutsalget – Rana: 1653
5. Kringla Leknes – Vestvågøy: 1485
6. Esso Mosjøen – Vefsn: 1351
7. Circle K Grubhei – Rana: 1323
8. Bodø Bakeri Fauske – Fauske: 1294
9. Narvesen Amfi Mo – Rana: 1280
10. Bodø Bakeri Sentrum – Bodø: 1238

Kilde: Too Good To Go, f.o.m 1. januar t.o.m 21. oktober 2021