Poteten ble til gull
Poteter, som kom inn i Norge for første gang i 1750, har siden den gang vært en av hovedmaten til norske folk. I år har poteter på det norske markedet vært vitne til en prisøkning uten sidestykke.
Hvorfor har prisen på poteter økt i forhold til tidligere år?
Førte det lave salget til at prisen steg?
Eller importere det fra andre land?
Regjeringen innfører en 100 prosent toll på utenlandske poteter, noe som vil gjøre dem mye dyrere i Norge. Butikker hever allerede prisene, og 1,5 kilo Reddal-poteter koster nå 69,90 kroner hos Joker. Dette kan føre til at forbrukere kjøper flere norske poteter, noe som vil hjelpe norske bønder. Som et resultat kan familier oppleve høyere matutgifter. Selv om tollen er ment å støtte lokal landbruk, vil den medføre umiddelbare kostnader for forbrukerne.
Ifølge regjeringen.no produserer Norge omtrent 350 000 tonn poteter årlig. Potetdyrking fikk en stor økning på 1800-tallet og nådde en topp på 1,45 millioner tonn i 1948, etter andre verdenskrig. Produksjonen har siden gått ned. Viktige dyrkingsområder inkluderer Hedmark, samt Nord-Trøndelag, Oppland og Vestfold.
Britt Olsen og mannen hennes, som har dyrket poteter i mange år, forteller at en av grunnene til at prisen på poteter har økt den siste tiden, er at den yngre generasjonen ikke er interessert i poteter og ikke kjøper dem.
Hun fortsetter at en av de andre årsakene er at regjeringen ikke tar nok hensyn til potetdyrking i Norge og importerer mer fra andre land.
Poteter har vært et tema i media i hele år.
– Lever du med at det blir dyrere priser? spurte NRKs reporter i mars til landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).
– Det er sånn at det lureste folk gjør hvis de ønsker å holde husholdningsbudsjettet sitt nede, er å spise mer potet, fortalte Pollestad til NRK.
Et annet spørsmål var;
– Dersom prisen når et for høyt nivå, vil myndighetene åpne for import fra utlandet.
– Hvis det blir lite varer i butikken åpner vi for import, svarte statsråden.
Landene som eksporterer mest poteter til Norge er Israel, Storbritannia, Holland og Frankrike.
Tanken med styrket tollvern er å styrke den norske potetproduksjonen. Det er også mange bønder som vil ha bedre betalt for varene sine. oppsummerte Geir Pollestad (Sp) situasjonen i mars.
Og det har vært mer om poteter i riksmediene. Kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen i Coop uttalte følgende til TV 2 i juni Grunnet fjorårets uvær «Hans» har vi vært nødt til å importere mer poteter enn vanlig, og økt etterspørsel, frakt og svak norsk krone bidrar til at kostnaden øker.
Birger-Jan Johansen sier at til tross for utfordringene som står i veien for bøndene, er det fortsatt interessant for ham å sette poteter.
– Når jeg er i potetbransjen, er jeg alltid sammen med min kone og venner, og det gjør at utfordringene forsvinner, sier han.