Rekordhøyt klimagassutslipp i kommunen

Nye tall fra Miljødirektoratet viser at omtrent to av tre kommuner hadde nedgang i utslipp av klimagasser i 2020. Inderøy kommune var midlertidig den eneste kommunen på Innherred som hadde økt utslippene, og det med 2,5 prosent.

Tallene fra Miljødirektoratet viser at Inderøy har økt utslippene innen særlig to sektorer: industri, olje og gass, og oppvarming.

– Økningen i industri er ikke relatert til olje og gass. Den skyldes at Verdalskalk har økt sitt utslipp. Økningen fra Verdalskalk fra 2019 til 2020 er nærmest dobbelt så høy som den totale utslippsøkningen fra Inderøy kommune i samme periode, orienterer kommunedirektør Stein Erik Breivikås.

Administrasjonen ved Inderøy kommune skriver i en e-post at utslippene fra Verdalskalk utgjør mesteparten av utslippene innenfor sektoren industri, olje og gass i kommunen. Samtidig står sektoren for omtrent 60 prosent av det totale utslippet fra Inderøy kommune. 

– Derfor vil endringer hos denne bedriften gi store utslag på kommunestatistikken. Over 95 prosent av industriutslippet er i 2020 fra kvotepliktig sektor, hvor internasjonale virkemidler har størst påvirkning, forteller Breivikås.

I perioden fra 2009 til 2020 har Inderøy kommune økt klimagassutslippene betraktelig. 

– Sammenlignet med 2009 tall, så har vi hatt kommunesammenslåing av de to gamle kommunene Mosvik og Inderøy etter det, så totalt sett er det en positiv utvikling, forteller administrasjonen i Inderøy kommune. 

I 2015 var de totale klimagassutslippene midlertidig lavere enn i 2009; altså før sammenslåingen i 2012. Siden 2015 har klimagassutslippene økt med omtrent 10.000 tonn CO2-ekvivalenter.

undefined
REKORDHØYT: Diagrammet viser at klimagassutslippene har gått opp de siste to årene. Aldri før Miljødirektoratet målt så høye utslipp fra kommunen Foto: Miljødirektoratet.no

Positiv utvikling hos landbruket

Videre viser tallene en nedgang i klimagassutslipp både innen landbruk og veitrafikk. Landbruket har redusert klimagassutslippene betraktelig. Både administrasjonen og ordfører, Ida Stuberg er positiv til utviklingen.

ROSER: Ordføreren Ida Stuberg roser landbruket for innsatsen de har lagt inn. Foto: Pia Marie Lerseth

– Når det kommer til landbruket, så må jeg bare si at jeg er veldig imponert over denne enormt omstillingsdyktige næringa som evner å tilpasse seg. Dette er ei framtidsretta næring, som er under press. Det er viktig for oss som bor i Inderøy kommune at lønnsomheten i næringa styrkes, også i et klima- og miljøperspektiv, men ikke minst for å sikre at det blir produsert mat med utgangspunkt i de naturgitte forutsetningene våre også framover, sier Stuberg.

Landbruksnæringen får regionale miljøtilskudd som et tiltak for å redusere utslippene. Samtidig jobber næringa kontinuerlig med utslippskutt, noe som har gitt resultater.

Opptatt av en bærekraftig utvikling

Ordføreren er tydelig på at kommunen setter miljø og klima på dagsorden og viser til en rekke byggeprosjekter som vil gjennomføres på en bærekraftig måte. 

– Det nye oppvekstsenteret har både bergvarme og solcelleanlegg. Den nye inderøyheimen bygges med stor andel massivtre. 

Ordfører, Ida Stuberg

Stuberg kan også avsløre at det jobbes med tilrettelegging av el-ladestasjoner. I løpet av året vil det komme på plass hele 47 nye ladestasjoner i kommunen med de nye byggene som oppføres. 

– Administrasjonen har jobbet godt, og forrige uke fikk vi tilsagn på 520.000 kroner i Klimasatsmidler som tilskudd til ladestasjoner i det nye helsebygget på Straumen.

Videre er administrasjon ved kommunen positiv til veien videre og har store ambisjoner om å snu utviklingen. Transport, oppvarming og næring innenfor landbruk og industri vil være satsningsområder fremover.. 

– Inderøy kommune har mål om å være en foregangskommune når det gjelder klimaarbeid. Dette er et langsiktig arbeid som må pågå over tid før man ser resultater. Generelle trender kan være viktigere enn variasjoner i enkeltår. Mye går i riktig retning men det gjenstår mye arbeid om man skal kunne nå nasjonale målsettingen, forteller kommunedirektør Stein Erik Breivikås.

Avslutningsvis presiserer ordføreren at klimakonflikten er en vanskelig debatt som har mange hensyn.

– Dette er ikke enkle ligninger å balansere ettersom de får enorme konsekvenser for folks hverdag. Vi skal gjøre hva vi kan innenfor kommunens handlingsrom, også må enkeltpersoner gjøre det samme, men arbeidet i Stortinget framover vil også være viktig.