Så brutalt at det blir morsomt

Etter å ha hørt flere lovord om kinofilmen «I de onde dager», var forventningene høye i forkant av kinobesøket.
Noomi Rapace og Aksel Hennie spiller godt i rollene som ulykkelig ektepar. FOTO: SF Studios

På forhånd visste jeg at Noomi Rapace og Aksel Hennie hadde hovedrollene i filmen, i tillegg til at Tommy Wirkola hadde regi. Jeg kan ikke navnet på mange regissører (spesielt norske), men Tommy Wirkola har jeg fått med meg, mest på grunn av grøsserkomedien Død Snø og Kill Buljo.

Kort fortalt handler filmen om et ektepar som drar på hyttetur et sted i Norge. Hytteturen viser seg å bli alt annet enn koselig ettersom begge på forhånd har planlagt å ta livet av hverandre. Dette går derimot ikke helt som planlagt da tre kjeltringer bruker hytten som skjulested etter å ha rømt fra fengsel. Situasjonen til ekteparet blir snudd på hodet ettersom de blir nødt til å samarbeide for å komme seg ut av den nokså brutale situasjonen som oppstår underveis. For de som har sett den amerikanske actionfilmen «Mr. & Mrs. Smith» med Brad Pitt og Angelina Jolie i hovedrollen, kan dette sies å være den norske versjonen.

Handlingen i filmen byr på mye brutal vold, inkludert en meget brutal voldtektsscene. Her får man virkelig øynene opp for hvor god skuespiller Aksel Hennie egentlig er (personlig har jeg ikke alltid vært så stor fan). Selve brutaliteten i filmen blir til tider så heftig at det bikker over til det komiske, noe som også er intensjonen til selve sjangeren. Her kan jeg for eksempel trekke fram en scene hvor Nils Ole Oftebro, som spiller faren til Aksel Hennie, bokstavelig talt mister magen sin etter å ha blitt kvestet med en gressklipper, for så å krabbe bort til en hengekøye med tarmene på slep for å dø i soloppgang.

Aksel Hennie og Noomi Rapace spiller bra og overbeviser godt som ulykkelig ektepar. Underveis i filmen dukker det i tillegg opp en rekke norske skuespillere som spiller upåklagelig. Atle Antonsen, Nils Ole Oftebro og sist, men ikke minst, Stig Frode Henriksen som i tillegg har vært med-regissør og manusforfatter. Jeg begynner nesten å le bare jeg ser ansiktet til sistnevnte. Altaværingen har en god evne til å bringe sitt nordnorske lynne inn i filmene han spiller i.

Filmen starter rolig, men når ting virkelig begynner å skje er det mye bra underholdning man har i vente. Det er ikke ofte jeg ler høyt i kinosaler, men enkelte scener i denne filmen fikk latteren fram. Dette er den beste norske kinofilmen jeg har sett på lenge - absolutt verdt pengene.