Sandra (18) etterlyser mer engasjement fra unge: — De fleste tror nok at det er et ork

I år ble den 18 år gamle bodøværingen stemt inn i bystyret. Nå vil hun ha flere på hennes alder inn i politikken.

Sandra Vestnes (18) er et kjent fjes for mange i Bodø. Hun har vært politisk engasjert i flere år til tross for sin unge alder, og ble i fjor kåret til "årets bodøværing" i en storstilt kåring gjort av avisen Bodø Nu. Denne prisen fikk hun mye takket være kampen hun kjempet mot mobbing og netthets, som hun selv har vært utsatt for.

I forbindelse med årets kommune- og fylkestingsvalg ble Vestnes valgt inn i bystyret. Hun har tidligere vært leder for Unge Høyre i Bodø, i tillegg til flere skolepolitiske verv. Dermed følger Sandra i fotsporene til sin far Lars Vestnes, som både har sittet i bystyret og vært ordførerkandidat for Høyre i Bodø.

Få som er aktive

Årets valg ble en suksess for Bodø Høyre, som vant valget med en oppslutning på 34.3 prosent, et hav foran Arbeiderpartiet som endte med beskjedne 16.9 prosent.

Ungjenta er naturligvis fornøyd med valgresultatet. Samtidig etterlyser hun mer politisk engasjement blant unge i landet.

— I forbindelse med valgåret har vi i Unge Høyre hatt en god vekst, men vi etterlyser mer. Jeg sitter ikke med et inntrykk av at unge er spesielt interessert i politikk. Det kan hende de engasjerer seg i enkeltsaker, men det er svært få som er aktiv innen politikken, sier hun.

Noe av grunnen til det fraværende engasjementet blant de unge forklare Vestnes slik:

— Jeg tror det handler om at politikk har fått et kjedelig stempel. Gamle menn som pusher 50, sitter på et grått kontor og bestemmer over hvordan ting skal gjøres, sier hun og legger til:

— I tillegg virker det som at det er inntrykk av at hvis man vil engasjere seg, så må man engasjere seg 100%, og bruke mye tid og fritid på politikken. At det er et ork, påpeker Vestnes.

— Hvordan kan dette generelle inntrykket endres?

— Det er vanskelig å si, og ikke gjort over natta. Personlig tenker jeg at politikerne må sette ungdommen mer i fokus, og satse på saker som involverer dem. En 18-åring vet mer enn en 50-åring når det kommer til hva de unge er opptatt av, understreker hun.

Må snakke de unges språk

18-åringen sier videre at landets politiske partier har en lang vei å gå for å fenge de yngste velgerne. Mer tilgjengelighet og tydeligere språk legger hun fram som lure knep for å bevege seg i riktig retning.

— I skolevalget hadde FPU og Unge Høyre stor framgang. De har som en del av valgkampen vært veldig aktiv på Tik Tok, der metoden har vært å forenkle politikken og gå vekk fra bruken av tall og kompliserte ord. Det er nok veien å gå, innrømmer Vestnes og fortsetter:

— Vi må snakke de unges språk og bry oss om deres saker, sier hun avslutningsvis.