Sliter med å samle inn nok penger til lysene i Linken: – Trenger mer støtte

Bjørn-Ola Williassen er spent på å se om det blir lys i Linken i år. Foto: Tiril Kåpvik Martinsen

Trenger penger: Bjørn-Ola Williassen er spent på om det blir lys i Linken i år. Foto: Tiril Kåpvik Martinsen

De siste fem årene har det vært tradisjon at lysene i radiotårnet Linken tennes første søndag i advent. Da skal de lyse over byen i to måneder, gjennom mørketiden. I år sliter de med å samle inn nok penger til prosjektet.
Mørkt tårn. Slik ser Linken ut perioden det ikke er lys i tårnet. Nå er det fare for at det blir slik gjennom mørketiden også. Foto: Tiril Kåpvik Martinsen

Lite støtte fra kommunen
Ideen om lyssettingen kom fra Bjørn-Ola Williassen, som ble inspirert av lystårnet i Harstad. Lyssettingen har blitt finansiert gjennom næringsliv, private, Spleis, Sparebanken Nord- Norge, men svært lite fra Bodø kommune.

–Det har ikke vært så enkelt å skaffe penger og midler til det her. Vi trenger mer støtte, forteller Williassen.

Lyssettingen koster i overkant av 200 000 kr hvert år. Kostnadene er leie av lys, montering og vedlikehold. Til nå er det bare kommet inn 70 000 kr.

–Hvis ikke næringslivet og pengesterke aktører kommer inn i bildet snart, så blir det ikke lys der i år, sier Williassen.

Lysene i tårnet er blitt en attraksjon i byen, og langt utover Bodø sine bygrenser. Williassen har forsøkt å få støtte fra kommunen til finansieringen av lyssettingen, men har ikke fått noe gehør. Dette reagerer han på, da Bodø er Europas kulturhovedstad i 2024. (Du kan lese mer om Bodø2024 her: https://www.bodo2024.no/ )

–Når jeg ser hvor mye penger 2024 bruker på forskjellige ting, så setter jeg spørsmålstegn ved hvorfor de ikke hjelper oss med dette prosjektet. Jeg har også søkt penger i kulturavdelingen, men der har jeg fått avslag. Kommunen legger ikke noe til grunne for at de ikke kan være med på finansieringen. De stoler bare på at jeg får det til i år igjen, forteller han videre.

Med lys. Slik så Linken ut i januar 2022. Foto: Hanne Kristin Torsteinen

Les hva kommunen og Bodø 2024 svarer til dette lenger ned i saken.

Lysene i Linken betyr mye for folk
Tårnet kan sees fra omtrent hele byen når det lyser opp i forskjellige farger i en ellers mørk tid. Det er derfor stort engasjement i facebookgruppa "Tårnet vårt" i håp om at tradisjonen fortsetter. (Du kan se video av lysende Linken her: https://vm.tiktok.com/ZMFex98YD/ Video: Ørjan Valen)

–Mange går inn i en vinterdepresjon og at det lyser opp i mørketiden da, betyr veldig mye for mange. Jeg har også fått tilbakemeldinger fra barneavdelingen på sykehuset. De sitter hvert år og venter på at lysene skal komme på i tårnet, det gleder dem, avslutter Williassen med.

Bodø 2024 og Bodø kommune svarer dette på kritikken:

Kultursjef Arne Vinje er glad Bodø er Europas kulturhovedstad i 2024. Foto: Rachel E. Antonsen/ BODØ NU

Linken har i likhet med mange søkt om økonomisk støtte til sitt prosjekt. Søknadene ble sist behandlet i samfunnsutvalget den 7. september, der Linken fikk avslag på sin søknad.

Henrik har mange spennende prosjekter fremfor seg til Bodø2024.
Foto: Fredrik Stenbro/ Bodø2024

– Vi har retningslinjer som gjelder for tilskudd til lag og foreninger. Det politiske organet i kommunen sa nei til å gå inn med penger til Linken, og begrunner det med at det faller utenfor de retningslinjene som gjelder i forhold til økonomisk støtte til kultur. Med begrensa midler til lag og organsisasjoner, sammen med det at det faller utenfor retningslinjene, så ble ikke det prioritert politisk. Vi prioriterer tiltak for barn og unge, sier kultursjef Arne Vinje.

–Vi finansierer egentlig ikke eksterne prosjekter nå i disse årene før 2024. Vi har enkelt aktiviteter som er helt målrettet mot noe som skal utvikles til selve året 2024. Utgangspunktet er at vi ikke er en støtteordning. Vi har ikke hatt noen åpen søknadsordning, og dermed ikke mottatt noen søknad på prosjektet i Linken. Noe mer utdypende svar vet jeg ikke om jeg har akkurat nå, sier Henrik Dagfinrud (programsjef for Bodø2024)

Bodø 2024 hevder å ha vært i dialog med Linken angående et eget lysprosjekt. Lysprosjektet er et større lysprogram, som involverer hele byen og flere lysmaster i Nordland.