"The Sopranos" har unngått meg for lenge
The Sopranos er en tv-serie på HBO med seks sesonger som kom ut mellom 1999 – 2007 på HBO. David Chase er serieskaperen som også skrev og regisserte episoden. Første episode kom ut 6. Januar i 2000. Serien er satt i New Jersey, USA i ca. samme tid som utgivelsen.
I denne anmeldelsen skal jeg kun ta for meg første episode kalt "Pilot".
Først vil jeg si at dette er den morsomste dramaserie-episoden jeg noen gang har sett. Humoren fungerer så utrolig bra fordi karakterene er sanne til seg selv og sine situasjoner. Ingen vits er satt inn fordi den er “morsom”, noe mange moderne filmer og serier ser ut til å få til med uønsket resultat. Selv om karakterene ofte gjør ting vi kanskje ville syntes er uakseptable, tilgir vi de fordi det er morsomt. Dette er et resultat av mesterfull manusskriving og utmerket skuespill.
Jeg vil ikke avsløre for mye av hva som skjer i episoden selv om serien er noen år gammel. Det er nok å prate om på et overflate- nivå. Vi møter mafialeder Tony Soprano (spilt av James Gandolfini) som har både sitt imperium og familie å ta hånd om. Han lever et relativt “normalt” liv før han plutselig får et angst-anfall, besvimer og blir sendt til psykologen Dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco).
Tony er hovedpersonen og den vi ser mest av, og det er aldri et kjedelig øyeblikk. Han har en slik tilstedeværelse på skjermen som får meg totalt investert. Her har vi en karakter som nyter de enkle gleder i livet, og vi får ta del av det. Han lever halve livet sitt i en stygg verden hvor det verste av menneskets natur er påkrevd og blir høyt verdsatt. Allikevel ser vi han lykkeligst når han viser barmhjertighet og er sann til sin egen mer “etiske” karakter. Her er det ikke et forsøk fra serien å hjernevaske publikum til å motvillig svelge hans bedre handlinger stilt mot det uetiske. For så å bli forvirret av hva vi skal tenke om han i et forsøk på å gjøre han til en “grå” karakter. Han får oss til å se innover at vi er alle ute etter det samme i livet, selv om vi er i forskjellig omstendigheter. Det er slik jeg ser han, uten å påtrenge for mye av mine egne tanker i andres tolkninger.
Kritisisme?
Hvis jeg skal ha noe å trekke ned på (og det er ikke mye), så vil det være litt blandede toner til tider. Ikke bare med humor, men musikkvalg som også påvirker tonen. Det kan være vanskelig i blant å forstå hva det er en karakter føler når musikkvalget får deg til å tro en ting, men det vi ser matcher ikke helt. Kan være at det er noe som forbedrer seg i senere episoder. Om dette er et stilistisk valg eller ikke er jeg usikker på. Kanskje er jeg blitt så vant til at serien sier hva slags tone det er og hva du skal føle, at jeg rett og slett blir litt forvirret når jeg må tenke selv.
Til slutt vil jeg bare si at det er tv-opplevelse uten like. Etter kun en episode kan jeg ikke vente med å se videre. Jeg anbefaler alle å gi serien et forsøk, selv om sjangeren nødvendigvis ikke er noe alle liker. Kvalitet er kvalitet og sjanger betyr lite i mitt syn. Vi liker alle å le, bli redde og underholdt.