Studentene traff en nerve: – Håper mange slipper å føle på ensomhet etter i kveld

Arrangørene Marte Aas Hauge (23) fra Studentinord og Vilde Gjevestad (20) fra Inter var spente på arrangementet. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Arrangerte en egen dag for psykisk helse med munter stemning. – Ønsker ikke psykologtime stemning i lokalet, sier Gjevestad.

– Vi valgte å ha en markering fordi dette er et viktig tema. Psykisk helse snakkes mer om nå enn før, og det er ingen tvil om at enkelte perioder er tøffe for studenter både på skolebenken, men også sosialt. En slik markering burde være en selvfølge. Jeg håper det blir en tradisjon til slutt, forteller Marte Aas Hauge (23), aktivitetskoordinator i Studentinord.

Som aktivitetskoordinator har Hauge i oppgave å skape sosial aktivitet blant studentene på Nord Universitet. Tirsdags arrangement er et av dem.

– Vi brukte rundt en uke på å planlegge markeringen. Jeg skulle ønske vi hadde lengre tid på å markedsføre dagen, men det har gått veldig bra, konstaterer hun.

Studentinord har slått seg sammen med studentorganisasjonen Inter og rådgivningstjenesten for å skape dette arrangementet.

– Helt greit å kjenne seg nedfor

Dagen er svært viktig, mener aktivitetskoordinatoren.

– Det er viktig å skape en møteplass for studentene. Jeg blir selv ofte betegnet som en glad person, allikevel har jeg mine dårlige dager. Fokuset vårt i kveld blir å løfte frem at alle har en psykisk helse og det skal være lov til å prate om. Å være sammen med hverandre i dag kan gjør mye for mange, sier Hauge.

– Ofte når en person deler noe, deler man gjerne litt tilbake. Det skaper en dominoeffekten jeg ønsker å se mer av, sier Hauge. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

– Hvorfor skal man bry seg om psykisk helse?

– Hvis vi snakker om det blir tematikken mindre tung og tabu. Vi trenger å ufarliggjøre psykisk helse. Det er helt vanlig å ha det kjipt til tider, men det blir bedre om man er åpen om det. Alle trenger å lette på hjertet av og til. Å lytte til en person fortelle om noe kjipt han eller hun har følt på hjelper utrolig mye for det individet, svarer hun.

– Når gjestene går ut døra etter markeringen håper jeg de sitter igjen med en god følelse. Vi ønsker å treffe alle, men det er vanskelig. Mennesker har alle dårlige dager av og til, og det er helt greit å kjenne seg nedfor, men det er nødt til å snakkes om. Jeg håper mange slipper å føle på ensomhet etter i kveld, legger Hauge til.

Sammen med konferansier Adrian Kirkeby Reftun (23) skapte Studentinord og Inter en vellykket markering på samfunnet. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Kveldens program startet med quiz der temaet var psykisk helse. Videre gikk det over til sofaprat der flere gjester pratet med konferansier Adrian Kirkeby Reftun (23) på scenen. Til slutt ble kvelden avsluttet med kåring av quizens vinner og konsert med bandet JOY, som består av studenter på Nord universitet. Valget om å ha et variert program er bevist.

Eline Hvatum (22) sammen med venninnen Vilde Saga (22) var to av 100 ungdom som bidro til godt engasjement. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

– Under quizen får man mulighet til å prate med andre medstudenter, men det er ikke tvunget. Under sofaprat kan man komme med innspill, men også kun lytte.

Quizen skapte mange sosiale øyeblikk under markeringen. Her hygger (f.v) Amalie Moen Eidet (21), Markus Eilertsen (19), Emma Vossvik (19) og Matea Skåland Røste (20) seg med spørsmålene. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Hauge tror det var mange forskjellige typer mennesker som valgte å ta turen til samfunnet den kvelden.

– Det er nok alt fra veldig sosiale til mer introverte mennesker. De som sitter mye alene kan være veldig vanskelig å treffe. Men vi håper arrangementet setter sine spor så flere vil komme neste gang vi arrangerer det. Forhåpentligvis snakker noen som var her om kvelden til et par stykker som ikke var her, men som ønsker å komme neste gang. Rett og slett å få til en dominoeffekt, avslutter 23-åringen.

Skape enda mer oppmerksomhet

Leder i Inter, Vilde Gjevestad (23) mener temaet ikke blir snakket nok om, derfor arrangerer de markeringen.

– Psykisk helse trenger mer oppmerksomhet rundt seg. Det var en markering forrige uke, men da vi ble spurt av Studentinord om å arrangere en til nølte vi ikke. Forrige uke var mer faglig, mens i kveld er mer rettet en sosial sammenkomst, forteller lederen i Inter.

Leder i Inter, Vilde Gjevestad (20) foran de 100 studentene som møtte opp på markeringen. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Lederen beskriver kvelden som "casual".

– Vi ønsker å setet terskelen så langt nede som mulig, slik at folk har lettere for å åpne seg. Psykisk helse angår alle og det er ikke nødvendigvis noe negativt. Jeg ønsker ikke psykologtime stemning i lokalet, men heller fine samtaler der folk koser seg og åpner seg om de selv er komfortabel med det, understreker Gjevestad.

Over 100 studenter samlet seg på Samfunnet. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Kvelden er ekstra viktig for studenter, mener 20-åringen.

– Studenter er blitt nedprioritert under pandemien, Vi har stått mellom to grupper, voksne med stabile liv som ikke har blitt tatt mye hensyn til og barn som har blitt veldig prioritert. Da vi lå i midten av de to kategoriene var det veldig vanskelig til tider. Studenter bor ofte helt alene og når det kommer strenge regler i tillegg forverrer det situasjonen, mener hun.

– Har du vondt i et bein så blir du tatt på alvor hos legen din, men har du vondt inni deg selv blir du ofte ikke tatt like mye på alvor, sier Gjevestad.

– Ofte kan folk si "Skjerp deg" eller "Ta deg sammen, det er ikke så ille" og det er så teit av folk å si. Det bidrar til at temaet blir vanskeligere å snakke om. Psykisk helse føles ofte mye mer intimt og privat og snakke om enn fysisk helse, konstaterer hun.

Målet for i kveld er klar og tydelig.

– Jeg håper folk forstår at det ikke er så ille å snakke om følelser og tanker etter i kveld, avslutter Gjevestad.