Systemet som stjeler fra de fattige og gir til de rike

Enkelte klubber tar i bruk alle mulige virkemidler for at laget enten skal berge plassen, eller rykke opp.

Høsten kan for mange fotballinteresserte assosieres med oppsiktsvekkende resultater i de lavere divisjonene. Enkelte klubber gjør alt de kan for at sine andrelag enten skal berge plassen, eller å rykke opp.

I år fikk dette konsekvenser for Steinkjer Fotballklubb.

SFK (Steinkjer Fotballklubb) hadde en forferdelig start på denne sesongen. Det trønderske laget fikk inn en ny trener i Tom Aasen, som var tydelig på at laget skulle spille 3-4-3. Dette så lenge ut til å ikke fungere. Folket i byen hadde ikke tro på prosjektet til SFK-treneren.

Og dette med god grunn - laget stod med to seiere i tredjedivisjon til slutten av august.

Men så begynte SFK å plukke poeng. Det bygget seg opp en tro i byen på at dette SFK-laget skulle opp igjen. Folk hadde nå fått tro på Aasens prosjekt.

Etter en katastrofal start på sesongen, var SFK klar til å berge plassen hjemme mot Rana FK tre runder før sesongslutt. Slik ble det ikke. SFK tapte 4-2 for helgelendingene.

Likevel ventet en kamp i Bodø, mot Bodø/Glimt 2. Andrelaget lå på det tidspunktet under nedrykksstreken, men kunne selv sikre plassen ved å vinne kampen mot Steinkjer.

Bodø/Glimt 2 hadde sist vunnet en kamp over to og en halv måned i forkant av oppgjøret mot SFK, da de spilte mot Mosjøen. Et SFK lag i "form", tross tap for Rana i runden før, skulle feie over Glimt 2 på Aspmyra, og sikre plassen.

Slik ble det ikke.

Bodø/Glimt 2 stilte nesten med rent Eliteserielag mot SFK.

Magnus Brøndo, Marius Lode, Stian Kristiansen, Tobias Gulliksen, Morten Konradsen, Daniel Bassi og Petter Nosakhare Dahl var alle i startoppstillingen mot Steinkjer.

I tillegg satt Oscar Kapskarmo og Isak Helstad Amundsen på benken.

SFK gjorde alt de kunne, og sto godt i førsteomgang tross at de lå under 2-0 til pause.

Resultatet endte 8-0 til Bodø/Glimt 2. Maktdemonstrasjon.

Steinkjer trengte nå ett poeng hjemme mot Verdal i siste serierunde for å berge plassen.

Vinneren av denne kampen ville sende det andre laget ned i fjerdedivisjon, men Steinkjer hadde berget plassen med ett poeng.

I siste serierunde tapte SFK 1-0 mot Verdal, og rykket ned til fjerdedivisjon.

En kan godt si at Steinkjer selv hadde satt seg i en situasjon hvor de kunne rykke ned. Samtidig oppleves det veldig urettferdig at Bodø/Glimt 2 kan gjøre som de vil i nest siste serierunde, når de gjennom en hel sesong har vist at de ikke håndterer nivået i tredjedivisjon.

SFK møtte også Rosenborg 2 tidlig i sesongen. Her valgte RBK 2 å stille med syv A-lagsspillere, og SFK tapte 9-0.

Verdal, som slo Steinkjer i nedrykkskampen, møtte ingen motstand mot Bodø/Glimt 2.

Men også Verdal måtte spille mot spillere som Per Ciljan Skjelbred og Jayden Nelson da de tapte mot Rosenborg 2 16. oktober.

Rosenborg 2 og Bodø/Glimt 2 endte på 30 og 29 poeng. De berget akkurat plassen over Steinkjer med 26 poeng.

Dette oppleves nå veldig urettferdig, og det burde virkelig bli gjort endringer i regelverket.

Spillere som er i tropp på en lørdag, bør ikke få muligheten til å spille for andrelagene på søndag. Om andrelagene i heletatt skal være med, så burde NFF lagt opp kampene slik at de møter hverandre i de siste serierundene.

Og utviklingsmessig: Hvor stor betydning har det å spille tredjedivisjon, kontra å spille fjerdedivisjon, når man gjennom en hel sesong viser at de ikke holder nivået i divisjonen? Hadde det vært bedre for 15 og 16-åringene på Bodø/Glimt 2 og Rosenborg 2 å faktisk få vinne kamper i fjerdedivisjon?

Systemet fungerer hvert fall ikke slik som det er nå. Det blir som å stjele fra de fattige, og gi til de rike. Ekstremt synd, og veldig urettferdig.