Tjener millioner fra gutterommet: - Helt rått

25-årige "Christian" tjener svært gode penger gjennom en noe uvanlig jobb.
Fra denne stasjonen jobber "Christian" hver dag med sine Youtube-kanaler. Foto: Privat
Fra denne stasjonen jobber "Christian" hver dag med sine Youtube-kanaler. Foto: Privat

De siste årene har flere forskjellige metoder for å tjene penger hjemmefra dukket opp. AirBnb, online-freelansing og markedsføring bare for å nevne noen. Av disse uendelige alternativene er det særlig en metode som virkelig er i vinden, nemlig YouTube Automation.

Konseptet går ut på at du selv produserer videoer og legger ut på videoplattformen uten at du i det hele tatt viser eget ansikt.

Alle Youtube-kanalene innenfor dette segmentet spesialiserer seg på et tema de produserer videoer innenfor. For eksempel sport, humor, kjendiser eller reiseliv.

Man velger selv om man ønsker å gjøre all produksjonen selv, eller «outsource» dette. De fleste benytter seg av outsourcing da dette er mest effektivt. Outsourcing innebærer at en virksomhet lar eksterne leverandører ta over arbeidsoppgavene dine. Innen outsourcing betaler du en sum for at noen lager videoen for deg og sender over det ferdige produktet.

Når videoen er ferdigprodusert vil denne bli publisert på en Youtube-kanal i ditt navn. Stemmen eller ansiktet til eieren av kanalen er ikke med i videoen.

– Kom over konseptet på Twitter

En av de som aktivt driver med Youtube Automation er 25 år gamle «Christian». Han startet sin reise på plattformen for 2 år siden. Det var en røff start med bratt læringskurve, men 25-åringen har etter dette ikke sett seg tilbake.

 –  Jeg kom over konseptet på Twitter. Her så jeg det enorme potensialet som lå der om man gjorde ting riktig fra starten, sier han.

Som med alle andre nyoppstartede bedrifter gikk han naturligvis i minus de første månedene. 25-åringen var tro mot prosessen og jobbet målrettet fra starten av.

 –  Jeg hadde mye høyere utgifter enn inntekter i starten. Alt var så nytt og jeg måtte prøve og feile. Etter hvert som jeg knakk koden og skjønte hva som fungerte var det bare å gjenta det, sier han.

For tiden styrer Christian fire forskjellige kanaler, alle disse er innenfor eget tema. Dette hjelper han med å variere arbeidsdagene og hva han jobber med. I tillegg gir det ifølge han selv et fortrinn mot konkurrentene.

 – Det er med på å gi meg en fordel mot konkurrerende kanaler. Hvis jeg ser at en av kanalene mine har en "dupp" kan jeg flytte fokuset over på en annen kanal den perioden, sier han.

Enorme muligheter

Det siste året har vært av det innbringende slaget for den unge grunderen. For bare noen måneder siden satte han ny inntjeningsrekord via sine Youtube-kanaler. Da rundet 25-åringen 1.2 millioner kroner i inntekt på bare en måned.

–  Det var helt rått! Den forrige rekorden min var litt over 700.000 kroner så det å nesten doble resultatet med bare noen måneders mellomrom viser hvilke muligheter som finnes i dette markedet, sier han.

 –  Hvordan løser du det med tanke på skatt?

- Jeg har opprettet et eget AS og har et regnskapsføringsfirma som tar seg av utregningene. Det ender opp med å bli cirka samme skattesats som det jeg hadde i min tidligere jobb, litt høyere ofte, forklarer han.

 Simon Heimen Johansen, rådgiver og veileder i Skatteetaten forklarer at Skatteetaten skiller mellom to forskjellige driftsmåter.

– Vi skiller mellom næringsdrift og hobbyaktivitet (ikke-økonomisk aktivitet). De viktigste kriteriene for å vurdere om det er snakk om hobby eller næring, er om aktiviteten:

  • tar sikte på å ha en viss varighet,
  • har et visst omfang,
  • er egnet til å gi overskudd, og
  • drives for skattyterens regning og risiko.

– Hvis aktiviteten anses for å være næringsdrift, vil du bli ansett for å være personlig næringsdrivende. Du må da levere en egen skattemelding for næringsdrivende, og kan trekke fra eventuelle kostnader du har til aktiviteten din. Overskuddet du har i næringen din, vil være skattepliktig som næringsinntekt. Det har ingen betydning om inntekten kommer fra kilder innad i Norge, eller fra utlandet, sier Johansen.

Johansen sier videre at næringsinntekt og lønnsinntekt blir beskattet på ulike måter.

– Trygdeavgiften på næringsinntekt er høyere, og du får ikke minstefradrag ettersom du kan trekke fra de faktiske kostnadene du har i næringsdriften din. Når du mottar lønn, trekker arbeidsgiveren skatt av lønnen din på vegne av Skatteetaten, basert på det som står i skattekortet ditt. Hvis du er næringsdrivende må du selv sørge for å betale forskuddsskatt i løpet av året, fordelt på fire terminer. Det vil være vanlig å ha en skatteprosent på mellom 34,4 og 49,8 prosent (satser for 2023) avhengig av hvor stor inntekten din er, sier Johansen.

På spørsmål om Skatteetaten har merket en økning i denne inntektsformen så er svaret klokkeklart ja. Skatteetaten understreker samtidig at det ikke er egne regler for denne typen økonomisk aktivitet, og dersom en drifter via internett vil dette kunne være skattepliktig på samme måte som hvilken som helst annen inntektsgivende aktivitet.

– Over tid har vi sett en sterk vekst i økonomisk aktivitet via internett. Omfanget øker betydelig, og det kommer stadig nye former for digital næringsaktivitet. I skatteloven heter det seg at «skattepliktig inntekt anses enhver fordel vunnet ved arbeid, kapital eller virksomhet», og inntektene skal opplyses om i skattemeldingen og/eller i næringsoppgaven, sier Johansen