Unge om stortingsvalget: – Tror mange tar muligheten til å stemme for gitt.

Hvis du skal stemme for første gang kan det være vanskelig å finne ut hvilket parti man passer best med. Hvordan finner de unge ut hva de skal stemme?

På Nord universitet kryr det av ungdommer fra hele Norge med meninger, interesser og hjertesaker. Alle her studerer for å sikre seg en god framtid. Noen av studentene kan stemme for første gang, mens andre har hatt stemmerett i flere år, men ikke brukt den.

– Dette er første gang jeg har stemt til stortingsvalg, men jeg har stemt ved kommunevalg før, forteller Hanna Mari Christensen (21) fra Arendal.

– Alle som kan stemme må forstå hvor heldige de faktisk er, sier en engasjert Christensen. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Sørlendingen tror det var flere ting som påvirket hennes valg av parti da hun forhåndsstemte.

– Jeg tror det er en kombinasjon av alle innrykkene rundt meg, spesielt hva storesøsteren min og foreldrene mine tenker. Likevel har jeg tatt et par valgomater på nett, men de rundt har absolutt en stor innflytelse på meg, konstaterer Christensen.

Hun er en av mange ungdom som synes det er viktig å bruke stemmeretten sin.

– Vi bor i et demokratisk land der alle over 18 år har stemmerett, ikke alle land er slik. Derfor vil jeg oppfordre alle unge til å stemme. Jeg tror mange tar muligheten til å stemme for gitt, avslutter 21-åringen.

Stemte på skolen

Maria Johannessen (18) fra Fredrikstad fikk nettopp muligheten til å stemme, men har allikevel vært politisk interessert i flere år.

– Altså jeg har tatt et par valgomater, men jeg har alltid vært ganske sikker på hva jeg skulle stemme. Alle har egne hjertesaker, for meg er det skole og næringsliv. De fleste partiene har forskjellige synspunkt ofte, så det er lettere å velge parti hvis man leser seg litt opp på dem, poengterer 18-åringen.

– Det var et lett valg, skyter Johannessen inn.

– Mitt tips til andre førstegangsvelgere er at de må finne temaer som engasjerer og fokusere på hjertesakene når de skal stemme, forteller Johannessen. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Hun valgte å forhåndsstemme på Nord Universitet og syntes det var ekstra stas, fordi det var første gang hun kunne stemme.

– Det er kjempe gøy å stemme og føle at jeg bidrar, endelig var jeg fylt 18 år. Jeg følte meg skikkelig voksen da jeg stemte, avslutter Johannessen.

På Nord Universitet har også Amalie Moen Eidet (21) fra Molde forhåndsstemt for første gang.

– Det var litt vanskelig å finne ut hva jeg skulle stemme, derfor dro jeg på valgvaken som ble arrangert på Samfunnet. Da hørte jeg på alle partiene debattere, der ble jeg litt klokere. Det har stått mellom to partier en stund, men jeg tok et valg basert på hva jeg lest på partienes hjemmeside, forteller 21-åringen.

Hun syntes det ofte er vanskelig å forstå hva partiene egentlig vil.

Klima og sosiale forskjeller er to av Amalia Moen Eidets hjertesaken under årets valgkamp. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

– Mange politikere sier det samme og går rundt grøten når de får kritiske spørsmål, da blir jeg forvirra, poengterer Eidet.

Etter at FNs klimarapport så dagens lys har mange sperret opp øynene for den pågående klimakrisen. Rapporten har engasjert den unge studenten.

– Min hjertesak under dette valget er klima. Jeg bryr meg veldig mye om klimakrisen og syntes den er viktig å ta tak i, konstaterer Eidet.

Disse tre jentene er enig at unge ikke alltid bryr seg like mye som de burde.

– Det er nok mange unge som ikke bryr seg og tenker at vi har det fint i Norge uansett. Jeg tror mange tenker at en stemme ikke har noe å si, derfor gidder de ikke, avslutter moldenseren.

– Valgomater og miljø rundt regjerer

Fredrik Bakkemyr Haga (26) fra Trøndelag stemmer for tredje gang i sitt liv.

– Det er viktig at unge stemmer. Vi må passe på å opprettholde demokratiet, mener en engasjert Haga.

– Stemmeretten betyr mye for meg, sier Haga. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

– Jeg burde nok hatt en hjertesak, men jeg kan ikke komme på noe spesielt. Allikevel er klima veldig dagsaktuell og burde bli høyt prioritert, konstaterer Haga.

Under denne valgkampen har Haga blitt påvirket av forskjellige faktorer.

– Valgomater og miljø rundt regjerer nok hvilket valg jeg kommer til å ta. Men jeg blir lett påvirket venner og bekjente rundt, innrømmer han.

Trønderen studerer økonomi på Nord Universitetet sammen med kompisen Jens Petter Johansen (24), de tenker begge på økonomien som tema under valgkampen.

– Økonomi og skatter er et generelt tema jeg ofte er opptatt av, men også skole og klima, forteller Johansen.

Johansen har forhåndsstemt i hjemkommunen Bindal. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

– Jeg holder med en bestemt retning i politikken, poengterer Johansen.

Selv om 24-åringen holder med ei spesifikk side på den politiske linjen undersøker han de forskjellige partiene.

– Det er interessant å se debatter på tv-en og lese litt om partiene på nettet, forteller unggutten.

Valgomater er en populært måte å bli litt klokere på norske partier, men Johansen har tatt avstand fra disse.

– Jeg tok mye valgomater før, men i år har jeg valgt å ikke gjør det, fordi jeg kjapt fant ut hva jeg skulle stemme, konstaterer han.

Nordlendingen forteller at han noen ganger tar stemmeretten i Norge for gitt.

– Når jeg ser på andre land tenker jeg: "Shit, vi er heldige i Norge", avslutter Johansen.

Ikke brydd seg før nå

Marius Knudsen (26) fra Ålesund har hatt stemmerett i åtte år, men aldri brydd seg om å bruke den før nå.

– Før brydde jeg meg ingenting, men i år er det annerledes.

Hvorfor er det annerledes nå?

– Det er på grunn av FNs klimarapport. Nå er det på tide at vi bidrar, mener Knudsen.

26-åringen stemmer for første gang i år. Foto: Emilie Zeiner Sending Larsen.

Klima er hjertesaken til flere unge, også for ålesunderen.

– Miljø og klima er absolutt det temaet som betyr mest for meg, utrykket Knudsen sterkt.

Den viktigste kilden Knudsen brukte for å finne ut hva han skulle stemme på var partienes hjemmeside.

– Jeg er opptatt av hva slags verdier de forskjellige partiene har og hvordan de definerer dem. Men jeg blir absolutt påvirket av de rundt meg. Hvis jeg har venner som står sterkt med et parti har de lettere for å snakke fint om det til meg og da blir jeg påvirket, men jeg prøver å være kritisk, forteller han.

– Det er viktig å være kritisk, mener Knudsen.

26-åringen kommer med ei tydelig oppfordring til andre som har gjort som han tidligere og ikke benyttet seg av stemmeretten.

– Vær så snill og stem, det tar mye kortere tid enn du tror, avslutter Knudsen og humrer.

I 2019 publiserte SSB er analyse fra valget i 2017. Rapporten viste lav deltakelse fra unge voksne under valget. I de yngste aldersgruppene er kvinner størst representert.

Bilde viser i prosent hvor mange fra de forskjellige aldersgruppene som stemte ved stortingsvalget i 2017. Foto: Skjermdump fra SSB.