Unn deg dette i dag

Kanelbollens dag feires i kantina på Nord universitet i Bodø.

4. oktober er den offisielle kanelbolledagen. Dagen i dag er perfekt om du enten ønsker å spise eller lage kanelboller.

Ønsker du å lage egne kanelboller i dag, følg oppskriften under.

Kanelbolle-oppskrift fra Matprat
1 porsjon: gir ca. 25 kanelboller

150 g smør
1 kg hvetemel
2 dl sukker
0,5 ts salt
1 ts malt kardemomme
6 dl melk
1 stk. egg
1 pk fersk gjær

SLIK GJØR DU

  1. Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.
  2. Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken. Alt vil ettehvert blande seg godt, så begge deler er like bra.
  3. Ha i egg, og spe med melk (kald eller romtemperert). Hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast.
  4. Sett en deigkrok i kjøkkenmaskinen og elt deigen i ca. 15 minutter. 
  5. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen er myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den "kort" og revner - elt litt til.
  6. Dekk til deigen og la heve i ca. 1 time, eller til dobbel størrelse. 
  7. Mens deigen hever kan du lage fyllet: Bland romtemperert smør med sukker og kanel.
  8. Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle den ut en til 1 cm. tykk rektangelformet leiv og smør på fyllet. Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs. Tvinn hver remse og snurr dem to ganger rundt to samlede fingre. Avslutt med å trekke siste del av remsen på tvers over deigsirkelen og fest enden på undersiden. 
  9. Sett kanelknutene på stekeplate med bakepapir og dekk til, og la dem etterheve minst 30 minutter. 
  10. Sjekk kanelknutene midt i ovnen på 200 °C i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.