Unn deg dette i dag
Kanelbollens dag feires i kantina på Nord universitet i Bodø.
4. oktober er den offisielle kanelbolledagen. Dagen i dag er perfekt om du enten ønsker å spise eller lage kanelboller.
Ønsker du å lage egne kanelboller i dag, følg oppskriften under.
Kanelbolle-oppskrift fra Matprat
1 porsjon: gir ca. 25 kanelboller
1 porsjon: gir ca. 25 kanelboller
150 g smør
1 kg hvetemel
2 dl sukker
0,5 ts salt
1 ts malt kardemomme
6 dl melk
1 stk. egg
1 pk fersk gjær
SLIK GJØR DU
- Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.
- Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken. Alt vil ettehvert blande seg godt, så begge deler er like bra.
- Ha i egg, og spe med melk (kald eller romtemperert). Hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast.
- Sett en deigkrok i kjøkkenmaskinen og elt deigen i ca. 15 minutter.
- Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen er myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den "kort" og revner - elt litt til.
- Dekk til deigen og la heve i ca. 1 time, eller til dobbel størrelse.
- Mens deigen hever kan du lage fyllet: Bland romtemperert smør med sukker og kanel.
- Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle den ut en til 1 cm. tykk rektangelformet leiv og smør på fyllet. Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs. Tvinn hver remse og snurr dem to ganger rundt to samlede fingre. Avslutt med å trekke siste del av remsen på tvers over deigsirkelen og fest enden på undersiden.
- Sett kanelknutene på stekeplate med bakepapir og dekk til, og la dem etterheve minst 30 minutter.
- Sjekk kanelknutene midt i ovnen på 200 °C i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.