Hjerteslaget i Nord-Norge
Det sier Cecilie Haugseth som er 40 år gammel og har vært fotballtrener i 7 år. Hun begynte som trener for jentelaget i Grønåsen IL, et foreldredrevet idrettslag, da datteren hennes startet på skolen. Hun har selv spilt fotball i barndommen og ungdomsårene, og hennes interesse for fotball kommer fra faren, som var en stor tilhenger av både Manchester United og Bodø/Glimt.
For henne er fotball svært viktig Og fotball dominerer idrettslandskapet i Nord-Norge. Den overgår betydelig andre populære idretter som håndball og ski når det gjelder deltakelse. Ifølge aktivitetsrapporten fra Norges Idrettsforbund for 2022 er det 369 480 registrerte fotballspillere på landsbasis—tre ganger flere enn håndball (134 780) og ski (113 559). I Nordland anslår regionale estimater fra Nordland Idrettskrets at mellom 15 000 og 20 000 spillere er registrert i fotball. Det er en femdobling sammenlignet med håndball, som har 3 000 til 4 000 utøvere og fire ganger mer enn ski med sine 4000 til 5000 utøvere. Denne forskjellen mellom nasjonale tall og tallene for Nordland viser fotballens ubestridte dominans i regionen.
Lokale røtter
Cecilie Haugseth, en dedikert trener for Grønåsen ILs jentelag, forteller hvordan hennes engasjement i fotballen startet.
– Da jenta mi skulle begynne på skolen, ble vi invitert til et oppstartsmøte for Grønåsen ILs fotballgruppe for 1. klassingene. Klubben er Foreldredrevet, så de trengte hjelp fra oss, sier Cecilie Haugseth.
Hun fortsetter med:
– Fotballen skaper sterke bånd mellom familier. Når foreldrene er involvert, får barna en unik støtte, både på og utenfor banen.
Inspirasjon
Haugseth har noen tanker om hva Bodø Glimt betyr:
– Bodø/Glimts suksess har økt fotballinteressen blant unge. Flere barn drar på kamp og blir engasjert. Det skyldes Bodø/Glimts suksess, både på nasjonalt og europeisk nivå. Fra 2020 til i dag har klubben tatt 3 seriegull og spiller denne sesongen i European League.
– Når barna ser Bodø/Glimt spille, drømmer de om å bli som spillerne de ser på TV. Det gir dem noe å strekke seg etter, sier hun.
For Fotball er en populær aktivitet i hele Norge.
Sigbjørn Bøtun, rådgiver for anlegg, politikk og idrettsråd i Nordland Idrettskrets sier at
om du deler antall medlemmer i særforbund, delt på det totale medlemstallet ser man at det er ein større prosentvis tilslutning til fotballforbundet sammenlikna med andre regioner av Norge.
– Men ein del av forklaringa ligg i anleggsituasjonen i vår region, fortsetter han.
Poenget hans er at Nordland har færre medlemmer i idrettslag enn resten av landet, mål i prosent av innbyggertall. Dette heng tett sammen med at vi har minde (mangfoldige) anlegg enn andre fylker, som f.eks Oslo, Østfold, Vestfold, Trøndelag m.fl.
Nordnorsk klima
Selv om fotballen blomstrer i Nord-Norge, er det ingen hemmelighet at klimaet i regionen byr på sine utfordringer. Lange vintre, iskalde forhold og begrenset tilgang på innendørs treningsanlegg setter kreativiteten til trenere og spillere på prøve.
– Klimaet påvirker treningsmulighetene våre; vi sliter med kapasitet på innendørsanleggene, spesielt om vinteren, sier hun.
Likevel har kjærligheten til sporten en bemerkelsesverdig evne til å overvinne disse hindringene, og det er vanlig å se barn spille fotball utendørs, selv i bitende kulde.
– Vi må tilpasse oss været, men det er aldri et problem for barna. De elsker å spille, uansett om det snør eller regner, fortsetter hun.
Når det likevel bygges anlegg i Nordland så bygges det som regel en fotballbane.
Sigbjørn Bøtun i Nordland Idrettskrets, viser til Værøy.
På Værøy finnes det ei 11-er bane, men lite anna anlegg. Derfor er 100% av medlemmene i Værøy IL tilknytt fotballforbundet. I løpet av hausten åper ein flott fleirbrukshall på værøy. Da kan dei tilby aktiviteter som håndball, tennis, squash m.m. Dette vil truleg medføre at fotball har like mange medlemmer om 5 år, men at det i tillegg er mange andre medlemmer i Værøy IL som driver med f.eks håndball.
– Kort fortalt kjem overrepresentasjonen av fotballmedlemmer av at vi er færre medlemmer, og at de medlemmene som vi mangler (som andre fylker har) er medlemmer som gjerne ville utøvd andre idretter.
Globale stjerner:
Cecilie Haugseth mener at suksessen til norske fotballspillere i Europa har en betydelig innvirkning på unge spilleres ambisjoner:
– Det at Norge har fått spillere ute i Europa tror jeg også påvirker ungene til å ville spille fotball - de vil være som Haaland og Ødegård.
Hun fortsetter:
– Når barna ser at noen fra Norge gjør det bra internasjonalt, gir det dem håp og motivasjon til å jobbe hardt for sine egne drømmer.
Den globale suksessen til norske fotballstjerner som Erling Haaland og Martin Ødegaard inspirerer unge fotballspillere over hele Nord-Norge.
Aktiv livsstil
Den internasjonale suksessen har bidratt til å styrke fotballens posisjon i Norge ytterligere, og de unge spillerne drømmer nå om å følge i fotsporene til sine idoler. Haugseht kommenterer;
– Fotball er en flott måte for barna å sosialisere seg, lære samarbeid og utvikle ferdigheter. Det er mer enn bare en sport; det er en livsstil.