Yoga for psyken: – En opplevelse av å være til stede

YOGAINSTRUKTØR: Sol Viksjø er fast instruktør på Ovenpå. Foto: Marie Staberg

YOGAINSTRUKTØR: Sol Viksjø er fast instruktør på Ovenpå. Foto: Marie Staberg

På Ovenpå i Bodø er det yoga hver torsdag for mennesker, som sliter både med rus og psykiske problemer.

Bord og stoler skyves bort. Gulvet sprayes og tørkes av.

Det er på tide å kle det tomme gulvet med yogamatter.

Mens lyset dempes, fylles rommet av en velluktende duft. Røkelse og stearinlys er tent.

På mattene sitter fire stykker i lotusstilling.

– Aoom.

Timen er i gang.

– Har selv vært rusavehengig

Sol Viksjø er yogainstruktør for Back in the Ring med tilholdssted på den rusfrie kafeen, Ovenpå. Back in the Ring er et landsdekkende yogatilbud for å hjelpe rusavhengige tilbake i samfunnet.

– Jeg begynte med yoga i 2015 med Back in the ring i Oslo og opplevde en sterk åndelig opplevelse; et spirituelt felleskap og en tilknytning til kroppen, som jeg ikke hadde fra før. Jeg mistet mye av det åndelige og spirituelle med rusen, men fant det igjen i yoga. 

Viksjø har selv erfart at livet kan være veldig tøft, og fant mye glede og hjelp i yogatilbudet.

Det har hjulpet meg masse. Jeg har selv vært rusavhengig, og vært i rusbehandling.

Det er ingen tvil om at Viksjø ønsker å gi deltakerne en god opplevelse.

Det er en behagelig stemning i rommet. Tema for timen er tillit. Viksjø ber deltakerne om å gjøre det som føles best for kroppen og hodet.

Viksjø er opptatt av å formidle hvor viktig og bra yoga kan være for psyken.

– Personlig synes jeg at når jeg gjør yoga så får jeg en opplevelse av å være til stede i kroppen. Vi går ofte og lever livet oppe i hodet. Kroppen er bare en ting vi drar med oss.

– Med yoga får man kjent etter "hvordan har jeg det i kroppen min, kjenne på egne grense, hva er for mye for meg i dag og hva trenger jeg å gjøre for å ha det bra". Man lærer å bli kjent med kroppen og behovene sine på en vennlig måte.

 – Føler meg som en spiller i verden

– For det første, så kommer man seg ut og får møtt andre. Vi prøver å være et fellesskap, som kan prate sammen og gjøre ting utenom timene også, men det viktigste er timene. Man kan komme hit og gjøre noe som er litt utenfor komfortsonen og pushe seg selv litt.

En av deltakerne kommer hit nettopp for å pushe egne grenser:

– Jeg har gått hit for å eksponere meg for sosiale situasjoner, mot sosial angst. Det hjelper veldig. Jeg kjenner at jeg fungerer bedre enn noen gang i hverdagen. Jeg føler meg som en spiller i verden. Man føler seg veldig chill, som ungdommen sier.

Deltakeren skryter av tilbudet og føler seg avslappet etter timene.

Viksjø oppfordrer alle til å prøve yoga.

I yoga jobber man blant annet med å kontrollere pusten og senke stressnivået, angst og indre uro. Yogainstruktøren understreker at yoga er bra for å finne en indre styrke og stabilitet, både mentalt og fysisk.

– Om man så ikke kommer hit, så se på YouTube, hør podkast eller se på nett. Begynn å utforsk den veien fordi jeg tror det kan hjelpe mange. 

– Det er masse fine folk. Og det gir meg masse kjærlighet og glede å kunne gjøre dette selv. Det er like mye av egoistiske grunner som å kunne gi det videre til folk som sliter.