Fra kobber til krypto: Gruvedriften i Sulitjelma fortsetter

Ordføreren i Fauske ønsker forbud mot utvinning av kryptovaluta. Et tysk selskap har etablert seg i kommunen for å utvinne Bitcoin med hjelp av grønn kraft

FAUSKE/SULITJELMA: I 2018 kom et lite selskap kalt Bluebite til Bodø for å etablere kryptofabrikk. Etter å ha drevet med dette i liten skala flyttet de til Sulitjelma og større lokaler i 2021. Brødrene Niall og Conor Davis er to av medeierne i geskjeften, og er svært fornøyde med lokalene i den nedlagte gruvelandsbyen.

– Fabrikken i Bodø var bare et testlokale, og viste seg for å ikke fungere på grunn av mye støv som kom inn og påvirket datamaskinene. Vi var ute etter et sted som hadde billig strøm, gratis kjøling, og utflyttede lokaler som var egnet for industribygging. Sulitjelma dekker alle punktene, så det var perfekt for oss, forteller daglig leder i Bluebite, Conor Davis.

Varme som bi-produkt

Bluebite driver per dags dato i liten skala sammenlignet med større aktører i bransjen. Det brukes fortsatt en del strøm til å drifte et hundretalls datamaskiner, eller "gruvearbeidere" om man vil, som igjen produserer mye varme.

– Vi er opptatte av å få brukt denne varmen til noe. Det er blitt igangsatt en del prosjekter allerede, hvor vi blant annet kan bruke varmen til tørking av ved, eller kjøre varmen inn i et drivhus, forklarer Niall Davis, som har ansvaret for den tekniske biten i firmaet.

Ønsker krypto-forbud

Mange politikere ønsker nå et nasjonalt forbud mot etablering av nye kryptofabrikker. En av dem er ordføreren i Fauske kommune hvor Bluebite allerede er etablert. Ordfører Marlen Rendall Berg (SP) stiller seg kritisk til etablering av slike fabrikker og ønsker på lik linje med andre politikere et nasjonalt forbud mot videre etablering av kryptofabrikker. 

– Det må komme mye sterkere prioriteringskriterier for tildeling av kraft gjennom Statnett, og gjerne at det skal bli et nasjonalt forbud mot utvinning av kryptovaluta, sier Fauske ordfører Marlen Rendall Berg.

KRITISK TIL KRYPTO: Ordfører Marlen Rendall Berg (SP) stiller seg kritisk til etablering av kryptofabrikker

Ordføreren erkjenner at de per dags dato har mye overskuddskraft i Nord-Norge, men hun er bekymret for at dette kommer til å forandre seg med tanke på fremtidige prosjekter og utvikling.

– Med utviklingen vi ser, og alle de prosjektene som er planlagt, så har man brukt opp overskuddet. Allerede i 2027 - 2030 så er det gått over til at det ikke er noe overskudd lenger, mener ordføreren.

HISTORISK: Sulitjelma har en rik historie tilknyttet arbeiderbevegelsen og gruvedrift

Ordføreren er bekymret for at i fremtiden vil det være for lite kraft til etablering av ny næring og industri, i tillegg til eksisterende industri som trenger rom for ekspansjon. Berg erkjenner av nytten av datalagringssenter, men stiller seg skeptisk til utvinning av kryptovaluta.

– Vi trenger datalagring, det gjør vi. Til en del samfunnsviktige kritiske funksjoner. Så er dette med krypto en mer unødvendig sak, som jeg tenker at vi ikke har råd til å bruke kraft til, mener ordføreren.

Ordføreren mener at dette i så fall må komme senere, når man har fått økt kraftproduksjon.

– Akkurat nå trenger kommunene hjelp fra sentralt hold til å stoppe etablering av krypto, sier ordføreren.

Derfor vil hun nå ha et nasjonalt forbud mot videre etablering av krypto, eller i det minste at det blir nedprioritert. Samtidig ser hun mer nytte av å ha datalagringssenter enn kryptofabrikker, og vil dermed ikke si nei til etablering av datasenter.

– Det er utrolig lite verdiskapning av kryptofabrikker, og det bruker enorme mengder kraft. Vi trenger kraften til andre ting. Det er mange industrietableringer på vei i Nord-Norge som kan gi mange arbeidsplasser. Man vet også at industriarbeidsplasser gir store ringvirkninger, så man kan nesten gange antall arbeidsplasser med seks, sier ordføreren.

GATEKUNST: De gamle industrilokalene i Sulitjelma ble for noen år siden dekorert av syv utenlandske gatekunstnere.

Ordføreren forteller videre at det er for øyeblikket et godt tidspunkt for å etablere ny industri, med tanke på areal og fornybar energi. Samtidig er hun bekymret for at det kan bli mangel på kraft.

– Da er det ikke rom for krypto i det bildet, etter min mening, forteller ordføreren.

Tidligere hadde ordføreren besøk av olje- og energiministeren, og hun forteller at de leverte et skriv til ministeren hvor dette med prioriteringskriterier var et av punktene som ble tatt opp.

– Regjeringen er jo enig, og har lagt fram en handlingsplan på det, men den kan nok bli enda tydeligere. Man har gått bort fra først til mølla prinsippet til tildeling av kraft, nå er det kommet kriterier til sysselsetting, sier ordføreren. 

Men hvordan har egentlig Bluebite etablert seg i kommunen?

– Først så må man søke om konsesjon på den kraften man har behov for. Kraften blir behandlet av Statnett og de bestemmer om man får kraften eller ikke. Før var det førstemann til mølla, men nå har det kommet flere kriterier på vurdering. Så tenker jeg at vi må gå enda lengre med tanke på vurderingene som blir gjort, mener ordføreren

Ordføreren mener at kryptofabrikker har hatt en fordel når det kom til etablering med først til mølla prinsippet. Dette begrunner hun med at det kreves lite for å etablere kryptofabrikker.

– Man trenger bare et hus med kjøling, litt kraft og så er man i gang, sier ordføreren. 

Hun erkjenner at dette er en forenkling, men mener at det kreves en del mer for å etablere andre typer industrier som krever konsekvensanalyser. Dette gjør at kryptofabrikker har kommet enklere fram i køen, i forhold til andre prosjekter. 

BEKYMRET: Ordfører Marlen Rendall Berg er bekymret for videre utvikling og manglende kraft.

Når det kommer til etableringen av Bluebite i Sulitjelma så sier ordføreren at kommunen ikke har hatt noe med det å gjøre. 

– Når det kommer til det i Sulitjelma så har ikke kommunen hatt noe med det å gjøre. Der er det et område hvor private aktører som Bluebite har vært i kontakt med. Det eneste som kunne hindre etableringen hadde da vært tildelingen av kraft gjennom Statnett, forklarer ordføreren.

Dermed finnes det også veldig få dokumenter som viser til etablering av Kryptofabrikken på Fauske. Kommunens postliste har blant annet ingen dokumenter som nevner Bluebite, selv om selskapet har lokaler i kommunen. I Brønnøysundregisteret finner man kun dokumenter som handler om selskapet sin søknad om å godkjennes som aksjeselskap.

Hovedbekymringen til ordføreren er at etablering av kryptofabrikker som tar mye kraft, hindrer etablering og videreutvikling av industri i Nord-Norge. 

Se video av kryptofabrikken på det gamle industriområdet i Sulitjelma under:

Saken fortsetter under videoen.

NY INDUSTRI: Her hører man kryptofabrikken i de gamle gruvedriftslokalene.
Vil hjelpe lokalmiljøet

På telefon fra Irland forklarer Conor Davis at han syns det er frustrerende at de møter motstand fra lokale politikere.

– Målet vårt er å bruke den overflødige kraften i området til noe. Det er trist å høre at de lokale politikerne ønsker et forbud mot krypto. Vi legger hjerte og sjel i dette prosjektet, for å skape arbeidsplasser og gi tilbake til lokalmiljøet, også ender vi opp med å bli portrettert som “the bad guys”. Det er trist, sier en opprørt Davis.

I Norske registre står det at Bluebite er oppført som et tysk selskap - kan du forklare dette?

– Dette var ganske enkelt for å få selskapet oppe og gå så raskt som mulig. Det tar veldig kort tid å etablere et GmbH der. I dag har vi ingen virksomhet i Tyskland. All aktivitet foregår i Norge og vi betaler skatt ditt, forklarer Davis.

Et tysk GmbH er sammenlignbart med det som i Norge kalles et aksjeselskap (AS).