Karius og Baktus som innbyggere i underklassens munn
I Norge tilbys det gratis tannpleie til og med året du fyller 18. Ungdom fra 19 til og med 20 har rett til billigere behandlingstilbud. Fra og med 1. januar 2023 har unge voksne fra det året de fyller 21 år til og med det året de fyller 24, rett til et utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud. Når du fyller 25 er du på egenhånd.
Dyrere jo lenger man venter
De fleste ungår å dra til tannlegen på grunn av prisen. Derfor går det lengre tid mellom hver gang de får sjekket tennene for tannstein og hull. Derfor vil det sjeldent bare være en vanlig undersøkelse som trengs. Du vil som oftest ikke kunne ringe rett inn for å bestille time for boring av et hull, først må det bli bekreftet at det faktisk er et hull og da må du bestille en generell undersøkelse. Etter bekreftelsen kommer om at det er hull kan det enten borre samme dag eller må det bestille ny time. Alle disse undersøkelsene og tiden det går koster. Hvis prisen hadde vært annerledes ville det kanskje ikke vært sånn.
Klasseskillet som øker
Som studenter må det planlegges på alle utgifter for å kunne komme seg igjennom hver måned. Når det plutselig kommer ei tannpine eller du klarer å knekke tanna ei sen natt på byen. Da blir månedsbudsjettet helt snudd på hodet og man må ut med flere tusen kroner, noe som egentlig studentene ikke har råd til. Uføre som lever på penger de får av staten vil heller ikke kunne bruke de få pengene de får på en tur til tannlegen.
Klasseskillet i samfunnet kommer til å bli tydeligere, når de med millionlønn har råd til tannlegebesøk flere ganger i året. Men de som ligger på en vanligere lønn må velge bort tannlegen. De fleste jeg kjenner tar seg ikke råd til tannlegen hvis ikke det er absolutt krise. Litt tannpine kan som oftest lindres med en paracet.
En gjeng med råtne tenner
I min vennekrets med studenter er det flere som ikke har vært hos tannlegen på flere år. Meg selv inkludert har ikke vært siden sist jeg ble kalt inn da jeg var 18. Jeg får ofte meldinger fra den lokale tannlegen min om info om rabatten jeg får som 20 åring. Men for min egen del synes jeg det er vanskelig å bestille time. Det er ofte noe som går i glemmeboka. Og når det plutselig oppstår litt tannpine må man først sjekke lommeboka om det er nok penger til en tannlegetime, og hvis bankkontoen sier nei blir det ikke noe av.
Skille hos politikerne
I en partilederdebatt den 29. august kom spørsmålet om tannhelse opp. Her fortalte Erna Solberg at hun og mange andre kan betale tannlegeregningene sine.
SV, rødt og MDG er alle enige om at tannhelsetilbudet burde likestilles med det vanlige helsetilbudet. Sosialistisk venstreparti ønsker tannhelsereform, og tannhelse er en stor del av kampanjen deres.
Parti som Ap, Sp og KRF vil alle gjøre det billigere eller gratis for særskilte grupper. Høyre stiller seg alene som det partiet som vil videreføre den ordningen vi har i dag. Det er et tydelig skille mellom høyre og venstresiden. Jeg synes det er veldig hyggelig at en andel folk har råd til å gå til tannlegen. Men det er en altfor stor andel som ikke har råd.
Selv synes jeg tannhelse er en viktig sak, og tar det med når jeg skal velge parti å stemme på. Men mange gjør ikke det. Derfor er det mange som klager på dyr tannlege uten å faktisk gjøre noe med det selv. Det vil ikke komme en reform over natta. Tannhelse er viktig, og når folk må velge vekk tannbehandling fordi det er for dyrt er noe galt.