Livsfarlig lekeplass i Saltstraumen: – Jeg bare venter på en ulykke
Midt i det marine verneområdet i Saltstraumen synger et over 100 år gammelt hus på siste vers. Mesteparten av taket raste ned under vinterstormen Ingunn i 2023, og det eneste som holder resten oppe er tilsynelatende murpipa midt i bygget.
Venter på en ulykke
Are Andre Høgheim (43) er en flittig bruker av Camp Saltstraumen-Elvegård som ligger rett ovenfor det sammenraste huset. Med to små barn på 7 og 9 år er han ofte bekymret for at barna skal driste seg inn i det gamle huset.
– Ungene får ikke lov til å være der, men kua har vært kalv og det er klart at det er spennende for dem med et gammelt, åpent hus. Så som forelder er jeg jo veldig redd for at de skal gå dit og skade seg. En ting er jo flis og rustne spiker, men det fins et tungt tak og en mursteinspipe som ser ut til å kunne rase når som helst, sier Høgheim.
Ifølge Høgheim er det plasseringen av huset som gjør det spesielt skummelt.
– Det er mange som ferdes på campingen og på stranda, så jeg bare venter på at en ulykke skal skje. Det gjør jo at man må passe litt ekstra på, og jeg skulle jo helst sett at de som eier det gjorde tiltak før det skjer en ulykke, og ikke etter det har skjedd, sier han.
Store protester mot utbygging i strandsonen
Det sammenraste huset ble oppført i 1923. I 2005 ble huset skilt ut fra en større eiendom, og året etter ble både det utskilte huset og eiendommen kjøpt av Rusånes Fabrikker for en million kroner. Rusånes Fabrikker er en del av Saltdalshytta.
Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm og en av Norges største turistattraksjoner.
Selve Saltstraumen ble et marint verneområde i 2013, men også på strandlinjen rundt er det strenge restriksjoner for hva som kan settes opp.
I 2008 skrev NRK om en lokal underskriftskampanje i protest mot at Bodø kommune vedtok at det kunne bygges 80 sjøboder med båt- og parkeringsplasser i strandsonen. Det var til slutt miljødepartementet som stanset utbyggingen.
Saltdalshytta har ikke svart på gjentatte henvendelser om saken.
Hvem har ansvaret?
Åsmund Andersen er seniorrådgiver i Klima- og miljøavdelinga hos Statsforvalteren i Nordland, og står som en av kontaktpersonene for det marine verneområdet Saltstraumen.
– Er det forbudt å bygge noe i strandsonen i Saltstraumen?
– Det marine verneområdet strekker seg opp til høyvann, i strandsonen er det Bodø kommune som må behandle byggesøknader, men jeg vil tro det er ganske strengt i Saltstraumen, sier Andersen.
– Hvem er det som er ansvarlig for å rive huset?
– Hvis det er noe behov for opprydding er det grunneier som er ansvarlig for det, men det blir nok kommunen som må pålegge riving hvis det er noen fare forbundet med det, eller at man ønsker det pent for turister. Når det er sagt er det ikke sikkert at kommunen er klar over at huset eventuelt utgjør noen fare, sier Andersen.